Валери Симеонов: В декларацията трябва да се иска възстановяване на българските военни гробища в Северна Македония

  • 10 октомври 2019 09:52

  • 685
  • 2
© Булфото (архив)

Задължително декларацията трябва да иска възстановяване на българските военни гробища в Северна Македония, за които Божидар Димитров и Красимир Узунов жертваха живота си. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на НФСБ Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 по време на дебатите по декларацията на 44-ото Народно събрание за Северна Македония и Албания.

"Смисълът на парламента е да се обсъждат всички решения, които ще бъдат взети, свободно и да се изразява мнението даже и на някои хора, които не са съгласни. От НФСБ подкрепяме този документ като една много сериозна и решителна крачка. По отношение на конкретния текст смятаме, че има два пропуска. Говоря от името на НФСБ, не се обръщам пряко към ВМРО, но тези два пропуска са съществени. Финалният текст след първа точка се казва, че "44-ото НС призовава настоящото и всяко следващо правителство и всички български институции да следят стриктно за изпълнението на настоящата декларация". Смятам, че правителството не е партньор на парламента, а е длъжно да изпълнява неговите решения", каза още той.

"Тук думата призовава, трябва да бъде задължава", допълни Симеонов. 

Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 попита къде в текста и в рамковата позиция на правителството се задължава Македонската държава да съдейства за възстановяване на българските военни гробища и паметници.

"Не видях такъв текст. Не би ли трябвало да има такъв", попита той и заяви:

"Костите на моя дядо е неизвестно къде са. Може би и на вашите. Двама души жертваха живота си - Божидар Димитров и Красимир Узунов, за  да възстановяват български гробища и паметници без помощта на държавата си. Мисля, че такъв текст трябва задължително да присъства", завърши Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
685 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Веселин Василев

2019.10.10 | 12:30

1

Намери си друга работа

Веселин Василев

2019.10.10 | 12:34

2

Ставаш за пазач общ работник или момче за всичко

Добави коментар

Водещи новини