Румен Радев: Подкрепата ни за С. Македония не е безусловна

  • 04 октомври 2019 17:14

  • 1164
  • 0
Румен Радев: Подкрепата ни за С. Македония не е безусловна
© Пресцентър Президентство

Разширяването към Западните Балкани не бива да се пренебрегва от Европейския съюз. Около това мнение се обединиха президентите на България и Австрия Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и Александър ван дер Белен. Двамата обсъдиха във Виена и други международни теми.

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на припомни, че България най-силно подкрепя евроатлантическата интеграция на Северна Македония и е ускорила процеса.

,,Но нашата подкрепа не е безусловна. Затова имаме ясна национална позиция. Тя ще бъде представена и пред Съвета на Европейския съюз. Нашите отношения трябва да почиват и да се развиват на базата на историческата истина", заяви Радев като подчерта, че България държи страните, които влизат в Евросъюза, да не внасят нерешени междусъседски въпроси в общността'', обясни държавният глава на България.

,,От наш общ интерес е интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз и особено започването на преговори за членство на Северна Македония и Албания'', посочи австрийският президент Александър Ван дер Белен.

,,Този въпрос не бива да се подценява. Допреди около 5 години Европейският съюз не приемаше насериозно това разширяване. Ако Съюзът не обърне внимание на тези страни, ще се създаде политически вакуум, който ще бъде запълнен от други, а това едва ли е в интерес на Европейския съюз", допълни още той.

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на също така коментира, че проблемът с миграцията остава сериозно предизвикателство пред Европейския съюз и за съжаление, все още е далеч от решение.

,,Поставям от няколко години въпроса за необходимостта от оперативен план за тези държави, особено с пътна граница, където рискът е най-голям от внезапно нарастване на мигрантския натиск, за да може Европейският съюз да бъде в състояние да овладява внезапна криза. Към момента такъв план няма'', каза той.

Друго, за което се договориха държавните глави, е, че България и Австрия ще работят за утвърждаването на Дунавската стратегия на ЕС като реален инструмент за насърчаване на растежа, прилагането на високи екологични стандарти, икономическото и социално сближаване в Централна и Източна Европа. През 2019 г. се навършват 140 години от установяването на дипломатически отношения между двете държави, а днес България и Австрия споделят общи позиции по редица теми от дневния ред на ЕС и в рамките на многостранното партньорство в Дунавския регион.

Двамата президенти бяха единодушни, че общите проекти в региона на река Дунав засягат 14 държави и 20 процента от европейските граждани и изискват активна подкрепа от страна на ЕС, включително създаването на финансов фонд за тяхната реализация. Очаква се темата да бъде поставена отново във фокуса на европейския дневен ред при предстоящото председателство на Съвета на ЕС от страна на Хърватия.

,,Социалното и икономическо сближаване в Европа е от изключително значение, но само с помощта на европейски фондове за изграждането на инфраструктура не може да има устойчиво преодоляване на съществуващите различия между Източна и Западна Европа. Нужно е равномерно разпределение на научната и образователната инфраструктура в Европа, така че държавите-членки на ЕС да имат равен достъп до висококачествено образование и развитие на икономика с висока добавена стойност, основана на знанието'', призова Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. Държавният глава оцени високо партньорството с Австрия в сферата на образованието и науката и особено при въвеждането на дуалното образование у нас.

И Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, и Александър Ван дер Белен откроиха динамичния двустранен икономически обмен като фактор за последващо задълбочаване на партньорството между България и Австрия. През 2018 г. стокообменът надхвърля 1.3 млрд. евро., а за последните две десетилетия австрийските инвестиции в България се равняват на 4.5 млрд. евро, което нарежда Австрия на второ място по преки чуждестранни инвестиции у нас.

Сътрудничеството в сферата на сигурността, охраната на външните европейски граници, борбата с нелегалния трафик и миграцията, също бяха сред акцентите на срещата на двамата президенти. Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на отново открои необходимостта от изработването на европейски план за реакция в случай на внезапно увеличаване на миграционните потоци към Европа и за солидарност и подкрепа на държавите по външните граници на ЕС. Обсъдена беше ситуацията по българо-гръцката граница и регистрираното увеличение на опитите за незаконното и прекосяване от страна на мигранти. Александър Ван дер Белен потвърди от своя страна подкрепата на Австрия за присъединяването на България към Шенгенското пространство и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Отбелязано беше и че България е изпълнила още през 2011 г. всички технически критерии за членство в Шенген.

Европейската интеграция на държавите от Западните Балкани е в интерес на стабилността, сигурността и икономическото развитие не само на региона, но и на Европа, беше общата позиция на двамата президенти. Президентът Радев подчерта, че страната ни най-силно подкрепя напредъка на Република Северна Македония в тази насока и изрази позицията на България за по-бързото разрешаване на спорните въпроси, свързани с общата история и език, както и необратимостта на развитието на добросъседски отношения.

,,Ние държим всяка държава да се присъединява към ЕС без да внася нерешени междусъседски въпроси, добросъседството е основен критерий и нашите отношения с Република Северна Македония следва да се развиват на базата на историческата истина'', добави българският президент.

В отговор на въпрос на съвместната пресконференция дали ЕС следва да работи за отпадането на икономическите санкции, наложени на Руската федерация, президентът Радев посочи, че темата не е била обсъждана по време на срещата. Държавният глава припомни, че ЕС има ясна позиция по въпроса и предпоставка за такава стъпка е пълното изпълнение на Минските споразумения.

,,Този въпрос трябва да бъде разглеждан и през призмата на стратегията на ЕС за водеща роля на световната сцена, а това означава стабилна архитектура на сигурност в Европа, която не може да бъде постигната без диалог с Русия. Европа изгражда и силна икономика, която предполага използването на всички ресурси и интензивна работа със своите съседи в икономически план'', посочи още президентът.

Държавният глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и неговата съпруга Десислава Радева бяха посрещнати с официална церемония от президента Александър Ван дер Белен и съпругата му Дорис Шмидбауер.

Във Виена президентът Радев разговаря и с федералния канцлер Бригите Бирлайн и с председателя на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка.

Последвайте канала на

Novini.bg
1164 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини