Парламентът ще ратифицира ревизираната Конвенцията на Съвета на Европа за кинематографичната копродукция

  • 04 октомври 2019 07:33

  • 328
  • 0
Парламентът ще ратифицира ревизираната Конвенцията на Съвета на Европа за кинематографичната копродукция
© Novini.bg

Парламентът ще ратифицира ревизираната Конвенцията на Съвета на Европа за кинематографичната копродукция. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание.

Целта на Конвенцията на Съвета на Европа за кинематографичната копродукция е да насърчава развитието на международната кинематографична копродукция, като отчита днешната технологическа, икономическа и финансова еволюция във филмовата индустрия. Сред промените, които целят по-голяма гъвкавост за копродуцентите са максималните и минималните участия в многостранна копродукция, които стават съответно 80% вместо 70%, и 5% вместо 10%.

В двустранната копродукция – минимално участие става 10% вместо 20%, а максималното 90% вместо 80%.

Намалените минимални проценти за участие при ногостранни двустранни копродукции няма да доведат до необходимост от допълнителни средства за филмопроизводството. Важна промяна е отварянето на новата Конвенция за подпис и ратификация от страни извън Европа.

Така в бъдеще всяка страна по Конвенцията ще може да получава официален статус на копродукция със страна извън Европа, която също е участник в Конвенцията, без да се налага двете страни да имат помежду си двустранен договор.

След изчерпване на законодателната част ще започне петъчният парламентарен контрол, в който участие ще вземат двама министри от кабинета „Борисов“ 3.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
328 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини