Данаил Кирилов: Имаме консенсус, че въпросът за съкратеното съдебно следствие трябва да се обсъди съвестно и да не се прибързва

  • 27 септември 2019 11:08

  • 417
  • 1
Данаил Кирилов: Имаме консенсус, че въпросът за съкратеното съдебно следствие трябва да се обсъди съвестно и да не се прибързва
© Булфото (архив)

Имаме консенсус по това, че въпросът за съкратеното съдебно следствие трябва да се обсъди съвестно и задълбочено и не би следвало да се прибързва. Това каза пред журналисти министърът на правосъдието Данаил КириловДанаил КириловДанаил Кирилов е роден на 25 юни 1970 г. в Димитровград. Висшето си образование получава в СУ "Св. след извънредния председателски съвет за съкратеното съдебно следствие. Според него не трябва да се действа за изкуствено създадено напрежение само и само на определена дата да има изменение на закона заради едно единствено престъпление. Той посочи, че за това наказателната политика е стигнала дотук, защото за всяко престъпление, се прави съответно изменение.

"Двете норми, двете решения не са противоречащи, те са допълващи. Те са част от един процес, защото едното казва какво става в процеса, а другото каква е правната последица. Затова ние смятаме, че би било просто, би било елементарно, еднократно да кажем няма съкретено съдебно следствие само за убийствата. Затова ние сме предложили каталог от престъпления, дали сме възможност съдът да преценява в кои случаи съобразно тежестта въобще да допусне съкратено съдебно следствие", допълни още Кирилов.

По думите му БСП казват да няма такова съкратено съдебно следствие само за убийства. "Ние сме казали за най-тежките престъпления, които са най-тежки спрямо личността да имаме възможност за преценка на съда, в кои случаи ще допусне последицата намаление на наказанието", допълни още Кирилов.

Според него за убийството не е добре във всички случаи да отпадне съкратеното съдебно следствие. "Има деяния, в които самият деец иска да признае, иска да установи фактите, които е извършил. Защо трябва да му се пречи на това. Нека го направи, но съдът може да каже, въпреки това, въпреки че е разкрил фактите, които са съществени за доказване на това убийство, няма да редуцира наказанието, а ще наложи най-тежкото - доживотен затвор без замяна. Това не е ли по-гъвкаво от плоското решение да се зачертае въобще този институт", допълни още Кирилов, цитиран от "Фокус".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
417 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.09.27 | 13:33

1

Дани -тъпото !

Добави коментар

Водещи новини