Румен Радев: Изгубихме ли се в прехода?

  • 01 октомври 2019 18:25

  • 3054
  • 30
Румен Радев: Изгубихме ли се в прехода?
© Прессекретариат на държавния глава

Този преход засегна не едно поколение в България. На практика всички нас в тази зала. Когато днес се връщаме към тази история и когато ще видим изложбата, ние неизменно ще си зададем въпроса "Изгубихме ли се в прехода?" и какво успяхме и какво не успяхме за тези години.  Целият този процес беше свързан с дълбоки, понякога съпроводени с катаклизъм обществено-политически промени, и това бързо ни лиши от илюзията, че преходът е еднократен акт. Това каза президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, който участва във форум "30 години от промяната" по повод 25-ата годишнина на фондацията "Фридрих Еберт" в България.

Не, той се оказа сложен, многовекторен, дълбок процес, зареден с много енергия, надежди и очакване, но и с много превратности и разочарования. Затова и днес ние с основание си задаваме и тревожни въпроси, каза държавният глава.

Защо 30 години след началото на тези положителни промени, след като постигнахме тези стратегически цели - членове на НАТО, част сме от европейското семейство, България продължава да се топи и защо опустошителната демографска криза е в момента най-голяма заплаха за настоящето и бъдещето на България? Защо не успяхме да постигнем желаните стандарт и качество на живот и стотици хиляди българи днес живеят в бедност и социално изключване? Защо изостанахме драстично в това отношение от другите източноевропейски държави? Защо не успяхме да постигнем висок, устойчив икономически темп на развитие, който да ни отведе по-бързо към това средно равнище за Европа и да даде някаква перспектива на нашите млади хора, така че те да остават тук в България, посочи президентът Радев, като добави, че младите са умни и виждат, че темповете, с които се движим, няма да им дадат във времевата рамка на техния активен живот стандарта, който те желаят.

По думите на президента сме свикнали да търсим отговор на тези въпроси в пространството на цифрите, на статистическите измерители и на икономическите и социалните модели, но в него не можем да дадем отговор на важните въпроси. Каквито и икономически и социални модели да прилагаме, каквито и секторни политики да развиваме, бюджетни приоритети да определяме, и каквито и пари да раздаваме, особено преди избори, няма да постигнем желаната цел, защото тя зависи най-вече от политическата среда и от начина на упражняване на политическата власт, отбеляза Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. Ако не за друго, поне преходът ни отвори очите, че когато властта се отнема от гражданите и се концентрира в една тясна група хора, неизбежно този тесен кръг започва да използва институциите и финансови и медийни инструменти, така че да засилва своята власт и да измества приоритетите от упражняване на власт в полза на гражданите към упражняване на власт в интерес на тяснопартийни и лични интереси, заяви Радев.

Затова, по думите му, не трябва да търсим истинските въпроси и отговори в пространството на цифрите и икономическите разчети, а в това на обществено-икономическите отношения и на демократичните механизми, на правата, свободите и овластяването на българските граждани. Точно тук, според президента, трябва да си задаваме истинските въпроси. "Дали устоите на нашата държава са достатъчно демократични и правови? Имаме ли реално разделение на властите? Гарантират ли се свободата и равните възможности? Гарантирана ли е и как необратимостта на демократичните процеси? Доколко гражданите са овластени да оказват влияние върху управлението и неговия контрол?". Когато противно на принципите на парламентаризма парламентът е зависим от правителството и не може да го контролира така, както пълноценно е дадено по Конституция, когато парламентарният контрол е повече в сферата на формалностите, оттам ерозира и разделението на властите, и самата същност на парламентаризма, посочи Радев.

Когато се задушава свободата на медиите, се заглушава и гласът на гражданите. Когато корупцията, особено по високите етажи на властта, остава безнаказана, гражданите губят доверие в правовата държава. Когато управлението започва да става непрозрачно, безотчетно, безконтролно, когато се харчат и то колосални обществени ресурси без или с фиктивни обществени поръчки, когато качеството не отговаря на изразходваните средства, тогава гражданите започват да губят доверие в управлението, каза още президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

В изказването си държавният глава приветства фондацията "Фридрих Еберт" за усилията на организацията да работи за процесите на демократизация у нас, като изтъкна, че ще продължат усилията България да се превърне в нормална европейска държава - с висок стандарт и качество на живот, сигурност на гражданите ѝ, качество на обществените услуги, а това няма как да се постигне, ако не се осигури необратимост на демократичните процеси и силни, но прозрачни, отчетни и отговорни институции, както и силно, свободно и инициативно гражданско общество.

Сред присъствалите бяха също вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,, лидерът на БСП Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за, президентите на КНСБ и на КТ "Подкрепа". На събитието в София тази вечер беше открита и изложбата "30 години преход в 30 снимки" на фоторепортера Иван Стоименов.

Последвайте канала на

БТА
3054 30

Свързани новини

Коментари 30

Добави коментар
Българин

2019.10.01 | 18:34

1

Заради вас драги политици...

Neeee

2019.10.01 | 19:02

6

gospodin Prezeden zaradi vashata partia BSP tam shte go zadadete tozi vapros komunistite da varnat tova kade go dadoha na oligardite i na maffiata,i tova kade te samite poletici otkradnahaza tezi 35 godini dago varnat i sme gotovi s minimalna zaplata ot po1000€ i pensia min 500€

otgovor

2019.10.01 | 18:37

2

Защото първо е духовното после е материалното.Духовно българският народ е без своя учител църкавата.БПЦ мълчи упорито.Овците на нашите пастири напускат кошарата ,но те нехаят къде отиват.Необразованите,лъжците,интригантите,крадците безнаказано превръвръщат страната в безлюдна теритирия.

kik

2019.10.01 | 18:41

3

Много въпроси бе ...Да не сме ви избрали въпроси да задавате? Избрали сме ви да решавате проблеми а не да питате защо защоооо. Тъпунгери некадърни. Проблема на българите е че винаги гласуват за лица а не за хора които са доказали че всъщност могат да се справят с проблемите на държавата. Що не си кара самолетите и да не ни занимаваш с въпроси?

2019.10.01 | 18:53

4

НЕ СЕ ИЗГУБИХТЕ, А ИЗМРЯХТЕ В ПРЕХОДА КОМУНИСТИ ГНУСНИ

Darth_Revan

2019.10.01 | 18:54

5

На Бозлуджа трябва да се построи един затвор за всички комуняги с една обща тлоалетна и при влизането вътре задължителна кастрация да не се размножават!!!Долу комунягите и селският им електорат!!!

Nacionolist

2019.10.01 | 19:07

8

tochno taka na buzdludja i vsichko da im se konfiskuva no vsichko ot vsichki tia komonisticheski milioneri i togava moje da ima prihodi normalni

ЗАДУНАЙСКАЯ ГУБЕРНИЯ

2019.10.01 | 19:03

7

Какви е проКремълски Кауни раждала , раждала , ражда и днеска, българска майка бунашка .

Narod

2019.10.01 | 19:15

9

Vreme e hora sanarodnici da sprem da viarvame na tezi lajci i manipolatori komunisti mrasni 4pi pati idvat na vlast ot kakto stana demokraciata vednaw niwo ne napraviha a do otkradvaha tova kade e ostanalo i zdravo zalechavane na sledi i sega pak iskat vlast zawo zawo vie ne se na hranihte nagliari mrasni ostavete darjavata na mira i naroda vreme e da se raboti za naroda a ne da go obivate ot bednost ...

2019.10.01 | 19:30

10

Обаче,голямо чесане на езиците му удряте тука ...

БСП ВИЗИЯ за ОБИРА на БЪЛГАРИЯ

2019.10.01 | 19:52

11

ЗАЩОТО БСП/БКП ДОКАТО НЕ УМРЕ НЯМА ДА ИМА ХУБАВИ ДНИ БЪЛГАРИЯ ТОВА ТРЕБВА ДА ТИ Е ЯСНО ТЕЗИ ДР. ДЪРЖАВИ ЗА КОЙТО БРАЩОЛЕВИШ ЗАБРАНИХА СЪС ЗАКОНИ КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ УБИЦИ И КРАДЦИ КАКВИТО СА В ТВОЙТА БСП ПАТРТИКА Е ЗАТОВА СИ СЕ ИЗГУБИЛ В ПРЕХОДА ГОСПОДИН F16

2019.10.01 | 21:28

12

Вашата партия се загуби в приватизацията

2019.10.01 | 21:53

17

Еи голямо крадене падна

Добави коментар

Водещи новини