Румен Радев: Изгубихме ли се в прехода?

  • 01 октомври 2019 18:25

  • 3054
  • 30
Румен Радев: Изгубихме ли се в прехода?
© Прессекретариат на държавния глава

Този преход засегна не едно поколение в България. На практика всички нас в тази зала. Когато днес се връщаме към тази история и когато ще видим изложбата, ние неизменно ще си зададем въпроса "Изгубихме ли се в прехода?" и какво успяхме и какво не успяхме за тези години.  Целият този процес беше свързан с дълбоки, понякога съпроводени с катаклизъм обществено-политически промени, и това бързо ни лиши от илюзията, че преходът е еднократен акт. Това каза президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, който участва във форум "30 години от промяната" по повод 25-ата годишнина на фондацията "Фридрих Еберт" в България.

Не, той се оказа сложен, многовекторен, дълбок процес, зареден с много енергия, надежди и очакване, но и с много превратности и разочарования. Затова и днес ние с основание си задаваме и тревожни въпроси, каза държавният глава.

Защо 30 години след началото на тези положителни промени, след като постигнахме тези стратегически цели - членове на НАТО, част сме от европейското семейство, България продължава да се топи и защо опустошителната демографска криза е в момента най-голяма заплаха за настоящето и бъдещето на България? Защо не успяхме да постигнем желаните стандарт и качество на живот и стотици хиляди българи днес живеят в бедност и социално изключване? Защо изостанахме драстично в това отношение от другите източноевропейски държави? Защо не успяхме да постигнем висок, устойчив икономически темп на развитие, който да ни отведе по-бързо към това средно равнище за Европа и да даде някаква перспектива на нашите млади хора, така че те да остават тук в България, посочи президентът Радев, като добави, че младите са умни и виждат, че темповете, с които се движим, няма да им дадат във времевата рамка на техния активен живот стандарта, който те желаят.

По думите на президента сме свикнали да търсим отговор на тези въпроси в пространството на цифрите, на статистическите измерители и на икономическите и социалните модели, но в него не можем да дадем отговор на важните въпроси. Каквито и икономически и социални модели да прилагаме, каквито и секторни политики да развиваме, бюджетни приоритети да определяме, и каквито и пари да раздаваме, особено преди избори, няма да постигнем желаната цел, защото тя зависи най-вече от политическата среда и от начина на упражняване на политическата власт, отбеляза Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. Ако не за друго, поне преходът ни отвори очите, че когато властта се отнема от гражданите и се концентрира в една тясна група хора, неизбежно този тесен кръг започва да използва институциите и финансови и медийни инструменти, така че да засилва своята власт и да измества приоритетите от упражняване на власт в полза на гражданите към упражняване на власт в интерес на тяснопартийни и лични интереси, заяви Радев.

Затова, по думите му, не трябва да търсим истинските въпроси и отговори в пространството на цифрите и икономическите разчети, а в това на обществено-икономическите отношения и на демократичните механизми, на правата, свободите и овластяването на българските граждани. Точно тук, според президента, трябва да си задаваме истинските въпроси. "Дали устоите на нашата държава са достатъчно демократични и правови? Имаме ли реално разделение на властите? Гарантират ли се свободата и равните възможности? Гарантирана ли е и как необратимостта на демократичните процеси? Доколко гражданите са овластени да оказват влияние върху управлението и неговия контрол?". Когато противно на принципите на парламентаризма парламентът е зависим от правителството и не може да го контролира така, както пълноценно е дадено по Конституция, когато парламентарният контрол е повече в сферата на формалностите, оттам ерозира и разделението на властите, и самата същност на парламентаризма, посочи Радев.

Когато се задушава свободата на медиите, се заглушава и гласът на гражданите. Когато корупцията, особено по високите етажи на властта, остава безнаказана, гражданите губят доверие в правовата държава. Когато управлението започва да става непрозрачно, безотчетно, безконтролно, когато се харчат и то колосални обществени ресурси без или с фиктивни обществени поръчки, когато качеството не отговаря на изразходваните средства, тогава гражданите започват да губят доверие в управлението, каза още президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

В изказването си държавният глава приветства фондацията "Фридрих Еберт" за усилията на организацията да работи за процесите на демократизация у нас, като изтъкна, че ще продължат усилията България да се превърне в нормална европейска държава - с висок стандарт и качество на живот, сигурност на гражданите ѝ, качество на обществените услуги, а това няма как да се постигне, ако не се осигури необратимост на демократичните процеси и силни, но прозрачни, отчетни и отговорни институции, както и силно, свободно и инициативно гражданско общество.

Сред присъствалите бяха също вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,, лидерът на БСП Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за, президентите на КНСБ и на КТ "Подкрепа". На събитието в София тази вечер беше открита и изложбата "30 години преход в 30 снимки" на фоторепортера Иван Стоименов.

Последвайте канала на

БТА
3054 30

Свързани новини

Коментари 30

Добави коментар
Такси

2019.10.02 | 00:41

26

Вие знаете много добре Г-н Президент къде е проблема! Защо се правите на човек който идва от друга планета. Ще ви кажа само едно Г-н Президент : "Най-хубавия комунист е УМРЕЛИЯ! "

Darth_Revan

2019.10.02 | 07:44

30

Такси,тоя е от селския електорат на комунягите!За какво възпитание говориш?Тва е един чобанин и нищо повече!

Такси

2019.10.02 | 04:39

28

Абе..... Остан ли си, Бустан ли? Не знам! Искам да ти кажа че много неща не знаеш за комунистите! Когато не знаеш. , Мълчиш! Така правят възпитание хора! Тъпак!

Остап Бендер

2019.10.02 | 02:20

27

Нещо средно между простак и фашист си бе уважаеми Такси.А въз да правиш крематориуми при баба си Меркел.

Българка

2019.10.01 | 22:10

20

Не питай,а БСП да върне откраднатото и ще се намерим българите в прехода! Питал?! Какво питаш,като много добре знаеш че БСП са виновни?! Долни манипулатори и ктадци са БСП№

Опорен суджук

2019.10.02 | 06:21

29

БСП са виновни, а ГЕРБ вече повече от 10 години ги закрилят и даже успешно ги задминават в грабежа на каквото е останало за раздържавяване, да не говорим за обществените поръчки и европейските проекти...

В е л и к и я

2019.10.01 | 23:15

25

Някои се изгубиха , други се намериха за сметка на изгубените ...нищо че им струваше да си намират езика по задните части на висшестоящите ...!

просто не е послушник

2019.10.01 | 22:58

24

прав е ще говори тои няма да малчи като плевневлиява за да му купи боико къща в гърция

55

2019.10.01 | 22:47

23

Загубихме се само ние,комунистите създадоха партийте,мутрите,кредитните милионери и доизпиха кръвта на този уплашен и нещастен народ! 90-та трябваше до корен,до последния комсомолски и партиен секретар и до последния ДС-еец!!! Защо не е така в Румъния,Унгария,Чехия,Словакия и Полша,зако?

2019.10.01 | 22:46

22

Човека иска да си изкара мандата,да си вземе от живота каквото може,не му се сърдете

2019.10.01 | 21:46

15

Е да де, тези 2 милиона и половина Българи зад граница се изпариха нещо!? Показват последните статисти и хроники, онзи от третия посредата е виновен бас хващам, хахаха

2019.10.01 | 22:17

21

нали ти казвам, ако те барнат, глобите започват от 1 милион евро по западното крайбрежие

2019.10.01 | 22:07

19

врътката през балшой театър, била още по рентабилна

2019.10.01 | 21:50

16

я питай го, защо така български лихвари рекетират хората зад граница с агенции за трудова заетост?

2019.10.01 | 21:58

18

Той и джуджето Путин не кзва, че му потопиха една подводница с хакери, не е готов още за тежък тупъник най-вероятно, на приказки го докарва, ама на портмоне хич

2019.10.01 | 21:28

12

Вашата партия се загуби в приватизацията

2019.10.01 | 21:53

17

Еи голямо крадене падна

гост

2019.10.01 | 21:39

14

За какъв преход говори този - за преобличането на мръсната номенклатура и слугите им?

Добави коментар

Водещи новини