Български и турски министри заседават съвместно в Анкара

  • 20 март 2012 08:38

  • 1476
  • 0
Български и турски министри заседават съвместно в Анкара
©

Съвместно правителствено заседание ще проведат днес в Анкара България и Турция. Въпреки че няма оповестен предварителен дневен ред се очаква приоритет в разговорите да бъде изграждането на газовата връзка с Турция, съобщава БНТ.

За Турция пътуват премиерът Бойко Борисов, 8 министри, както и номинираният за министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Проектът, който ЕС е готов да финансира, е замислен да доставя азербайджански газ до България при извънредни случаи. Вече има и предварително споразумение с Баку за поне един милиард кубични метра газ годишно. Освен това България очаква още през май да бъде сложено началото и на газова връзка към Румъния. Неизградените колектори с южната ни съседка бяха един от мотивите на премиера да смени енергийния министър Трайчо Трайков.

В днешното съвместно заседание се очаква още акценти да са и други общи инфраструктурни проекти, осигуряващи транспортната връзка между Европа и Азия, както и проектът "Набуко". В програмата на посещението е предвидено делегацията да присъства на церемония по полагане на венец в Мавзолея на Ататюрк, след което премиерът Борисов ще разговаря с президента на Турция Абдуллах Гюл. 

Досега министрите от кабинета "Борисов" са провеждали съвместни заседания със своите колеги от правителствата на Румъния и Гърция.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1476 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини