Екатерина Захариева откри изложбата "Дипломация и изкуство"

  • 19 септември 2019 13:45

  • 310
  • 1
Екатерина Захариева откри изложбата "Дипломация и изкуство"
© МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева откри в Националната художествена академия изложба, посветена на 140-ата годишнина на МВнР. В експозицията под наслов "Дипломация и изкуство" са включени 22 картини от колекцията на министерството.

Захариева благодари на НХА, с която имат добро сътрудничество. Тя посочи, че професор от Академията е създал и логото за 140 години Българска дипломатическа служба. Захариева коментира, че днешното събитие е може би най-любимото й в целия календар за годината, защото показва връзката между дипломацията и изкуството през тези 140 години. Показани са картини на автори от различни поколения, картини, които са от посолства, а две от картините са от кабинета на министъра. Поради изключително богатия художествен фонд на МВнР, поздравявам авторите за много добрия подбор, посочи министър Захариева, като добави, че в експозицията са картини на двама бивши ректори на НХА, има съвременно изкуство, а най-старата картина е от 1913 година.

Представени са също проекти на банкноти и на монети, държавни отличия като "Мадарски конник", създаден по модел на Дечко Узунов, посочи Захариева. Тя изрази надежда много хора да посетят експозицията.

Сред произведенията са творби на Петър Морозов, Бенчо Обрешков, Златю Бояджиев, Пенчо Балкански, Дечко Узунов, Димитър Казаков, Димитър Киров, Светлин Русев, "пътували" из дипломатическите ни представителства в Европа. В сбирката може да бъде видяна и картината на Иван Кирков "Париж", която украсява кабинета на министъра на външните работи.

140-годишната история на дипломатическата институция е разказана и чрез архивни фотографии на сградите, в които през годините се е помещавало МВнР. Представени са здания на български задгранични мисии, както и художниците, работили за тяхното оформление.

Акцент в изложбата е историята на първите ордени след 1878 г. - сред експонатите са укази на Княз Александър Първи за награждаване с орден "Св. Александър", най-високият орден на Третото българско царство - "Св. Равноапостоли Кирил и Методий", с който е удостоен и Иван Вазов. Изложени са и две съвременни български отличия за награждаване на чуждестранни дипломати и държавници за развитието на двустранните връзки - "Мадарски конник" и "Орденът на Розата".

В експозицията могат да се видят още проектите на български художници за дизайна на българските банкноти и монети, поръчвани от Българската народна банка през годините.

Художествената колекция на МВнР наброява над 3000 произведения и е една от най-оригиналните художествени сбирки, собственост на българските държавни институции. Творбите са отделяни от фондовете на българските художествени галерии, избирани са от общи изложби или са дарявани от авторите.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
310 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.09.19 | 17:39

1

Нито едното, нито другото.

Добави коментар

Водещи новини