България и Долна Австрия ще задълбочат сътрудничеството си в областта на чистата енергия и сближаването на общините

  • 12 септември 2019 17:26

  • 320
  • 1
България и Долна Австрия ще задълбочат сътрудничеството си в областта на чистата енергия и сближаването на общините
© МВнР

Задълбочаване на сътрудничеството в областта на чистата енергия, дигиталната свързаност и сближаването на общините бяха сред основните теми на срещата днес между вицепремиера и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на и министър-председателя на австрийската провинция Долна Австрия Йоханна Микл-Лайтнер.

„Долна Австрия е сред важните търговски партньори на България, провинцията е сред големите инвеститори у нас в областта на енергетиката, строителството и търговията – подчерта министър Захариева. - Обсъдихме възможностите за бъдещо сътрудничество в сектори като дигитализацията и високите технологии, развитието на връзките между общините.“

Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на изтъкна факта, че само преди дни кметовете на Бургас, Велико Търново и Враца са посетили Долна Австрия, за да представят възможностите за инвестиции в техните общини.

България и Австрия споделят близки позиции по важни въпроси от дневния ред на Европейския съюз, подчерта първият ни дипломат. „И двете страни подкрепят кохезионната политика, която е изключително важна за нас и трябва да бъде запазена, трябва да защитим следващия бюджет на ЕС, убедени сме в необходимостта от допълнителни средства за опазване на външната граница“, заяви Захариева. Тя добави, че Йоханна Микл-Лайтнер в качеството си на вътрешен министър на Австрия през 2016 г. сама се е убедила в доброто опазване на нашата граница.

Обща е подкрепата на двете страни и за европейската перспектива на страните от Западните Балкани, както и за техните реформи, за да могат да бъда готови за членство в ЕС, подчерта външният министър.

„Благодаря за топлото посрещане и за доброто сътрудничество между България и Долна Австрия – каза Йоханна Микл-Лайтнер. – За нас подкрепата за Балканите е от особено значение, защото това е подкрепа за сигурността. Знаем, че регионите могат да се развиват само тогава, когато има модерна инфраструктура, в която трябва да инвестираме“. Тя оцени високо постигнатото в Пловдив като Европейска столица на културата 2019 г. и сподели надеждата си Долна Австрия да почерпи опит от нас с кандидатурата на нейната столица Санкт Пьолтен през 2024 г.

Провинция Долна Австрия е с население от 1,6 млн. души и е втора по населеност след Виена. Над 20 компании от провинцията развиват дейност в България – в областта на енергетиката, строителството, търговията, хранително-вкусовата промишленост. За 2018 г. размерът на износа на стоки от Долна Австрия за България възлиза на 127 млн. евро, а вносът - на 75 млн. евро, съобщават от пресцентъра на МВнР.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
320 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Драган

2019.09.12 | 17:44

1

И двете са долни.

Добави коментар

Водещи новини