Министерски съвет одобри 11 200 лв. за ремонт и възстановяване на военни паметници в Добрич

  • 04 септември 2019 14:14

  • 233
  • 1
Министерски съвет одобри 11 200 лв. за ремонт и възстановяване на военни паметници в Добрич
© Novini.bg

Министерски съвет одобри 11 200 лв. за ремонт и възстановяване на военни паметници в област Добрич, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Добрич.

На проведеното днес редовно заседание на Министерски съвет са одобрени допълнителни трансфери по бюджетите на общините за 2019 г. за ремонт, възстановяване, изграждане и довършване на военни паметници общо в размер на 300 000 лв. Сред одобрените, които ще получат финансиране са три паметника на територията на област Добрич на обща стойност 11 200 лв. Съгласно чл. 3, ал. 2 от Закона за военните паметници (ЗВП) военните паметници са публична общинска собственост с изключение на паметниците, определени от министъра на отбраната, съгласувано с министъра на културата за публична държавна собственост.

Задължение на държавата и общините е да полагат грижи за военните паметници на територията на страната и в чужбина, а съгласно чл. 11 от ЗВП органите на изпълнителната власт и органите на местното самоуправление са длъжни да опазват предоставените им военни паметници.

В изпълнение на разпоредбите на закона ежегодно десетки общини изпращат до Областните комисии „Военни паметници“ или до Министерството на отбраната своите предложения за ремонт и възстановяване на военни паметници в лошо състояние, както и за изграждане на нови. След разглеждане на многобройните предложения от компетентната дирекция в Министерството на отбраната, беше изготвен списък по общини с военни паметници, които се нуждаят от спешен ремонт и възстановяване или предстои да бъдат изградени или завършени. В списъка на одобрените с финансиране са три паметника в областта.

Община град Добрич ще получи 8000 лв. за ремонт на паметника на загиналите добруджанци във Втората световна война, намиращ се в градския парк. 1400 лв. отпуска правителството на Община Добричка за ремонт на паметника на 13-те войници от 16-и пехотен полк, който се намира в гробището на село Смолница.

1800 лв. ще бъдат преведени още по бюджета на Община Добричка, с които да се извърши почистване, ремонт и преместване от Военно гробище Добрич и монтиране в центъра на с. Драганово на военен паметник от 1940 г., посветен на загиналите в Добричката епопея.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
233 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Драган ..

2019.09.04 | 14:42

1

Брейй, много бе .. как им се откъснали от сърцето ..

Добави коментар

Водещи новини