Не може да има референдум „за” или „против” АЕЦ „Белене”

  • 16 март 2012 13:04

  • 1199
  • 1
Не може да има референдум „за” или „против” АЕЦ „Белене”
© Булфото

Президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното обяви, че законът не позволява да бъде направен референдум „за” или „против” АЕЦ „Белене”.

Това той каза каза след срещата с ръководството на ГЕРБ в рамките на месеца на политическите консултации.

По думите му, референдум може да бъде организиран около въпроса – за или против ядрени мощности. Плевнелиев заяви, че темата стои на дневен ред

"Референдум трябва да бъде направен по правилата, такива, каквито диктува българската Конституция.
И Министерски съвет, и президентът може да предложи на Народното събрание провеждане на референдум по определени теми. Компетентностите на Народното събрание не са да се занимава с един или друг проект", каза Плевнелиев.


"Ако ние стартираме референдум от гледна точка на АЕЦ „Белене”, той би трябвало по-скоро да бъде – България иска ли нови мощности, за или против е", посочи още той.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1199 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Распутин

2012.03.29 | 17:31

1
Въпрос - колко ще струва на рубладжийската сган положителен изход на референдум за АЕЦ-а или шистовия газ? Ако гласуват 2 млн. души(твърде съмнително, че ще отидат и толкова...) и подкупят половината от тях, a и им дадат на подкупените по 50 лв., това е = 50 млн. лв. Сега да видим колко печели Русия от доставките на газ, при цена с 200$/1000куб.м. по скъпо, отколкото продава на Германия? Ето колко - 3000000 х 200$=600млн.$! Или близо 1 млрд лв. срещу 50 млн. лв. разходи по референдума...Въпросът е Русия ще инвестира ли тези 50 млн., за да си осигури с години напред по 1 млрд. лв. чиста печалба на година? Мисля, че това е риторичен въпрос... Затова НЕ ТРЯБВА да има референдум! Същото е и с АЕЦ-а!!! Още малко сметки - потребява ли България 3000000000 куб.м. газ на година? Продава ли ни Русия газта с 200$/1000куб.м. по-скъпо отколкото на Германия? Ако купувахме руската газ на цени като за Германия, в бюджета на държавата България ВСЯКА ГОДИНА щяха да остават по 1 млрд. в повече! Може ли да сметне продажната рубладжийска сган, с колко % можеше да се увеличат пенсиите, при условие, че от бюджета около 10 млрд отиват за пенсии???

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини