Румен Радев пред депутатите: Времето за промяна неумолимо изтича

Началото на всяка парламерна сесия е заредено с надежда и повишени очаквания. Очертава се тежка и натоварена сесия. Това каза от парламентарната трибуна президентът Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на в обръщение към народа и Народното събрание по време на откриването на новата сесия на парламента.

Предстои приемането на редица закони, най-важният от които за държавния бюджет, и местни избори. Не трябва да забравяме, че в страната са натрупани и проблеми, чието решаване не само е неотложно, но изисква и по-далечен хоризонт. Наред с обсъждането на всякакви икономически показатели, не трябва да пропускаме факта, че България продължава да губи своето най-голямо богатство – хората. Голяма част от българските граждани се отчуждават от собствената си държава. Чезнат основните фактори за ефективно управление, прозрачност, отчетност и отговорност. Когато властта се отдалечи от народа и се трансформира в тесен кръг хора, те я трансформират в облаги. Този тесен кръг бетонира своята власт и порочният цикъл се затваря. При такава формула няма развитие, а има бедност и корупция. Затова е нужна промяна, която да засили гражданския контрол върху управлението, да направи институциите прозрачни, да засили инициативата на българските граждани. Необходима ни е силна държава с ясни правила и ред, които да работят за народа и да се спазват от всички. Такава промяна не може да бъде дело на отделна личност или политическа партия. Тук виждам ролята на българския парламент – като най-висока трибуна и орган, призван да контролира икономическата власт. Защото каквито и икономически и социални модели да се предлагат, те няма да постигнат своята цел, докато не се промени начинът на управление на България, заяви Радев.

Президентът няма никакви правомощия да се намесва в законотворческия процес, но ще изразя своето притеснение, че все повече закони се изменят кардинално с преходни и заключителни разпоредби, избягвайки обсъждането. Това внася непредвидимост и елиминира гражданското участие. Очакванията от политическия процес са за повече предвидимост. Това ще повиши доверието в политическия процес. Отдавна е назрял моментът за по-голяма независимост на местната власт чрез по-голяма децентрализация. В момента общините зависят от благоволението на правителството, което в много случаи се реализира по тяснопартийни критерии. Усъвършенстването на закона за участието на гражданите в местното самоуправление следва да бъде във фокуса на парламента, отбеляза Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Да обмисляме конституционни законови промени, които да дадат възможност на българи по рождение да могат да се кандидатират на избори. Упорито отклоняваната през годините тема за въвеждането на индивидуална конституционна жалба следва да бъде според мен внимателно обмислено. При един балансиран подход тя може да се превърне във важен инструмент за граждански контрол върху законодателни и управленски решения. Още повече такава практика е приета в повечето европейски държави и се подкрепя от Венецианската комисия. Настоящата сесия е заредена и с надежди за внасяне на устойчивост в изборния процес. Машинното гласуване като гарант за честността на изборите следва да бъде осигурено и то надеждно в нормативно-техническо и експертно отношение. Според мен не само че трябва да бъде ускорено въвеждането на електронно дистанционно гласуване, разбира се при ясни гаранции за неговата неприкосновеност, но трябва да вървим и по-нататък, заяви Радев.

България трябва да се превърне с нормална европейска държава, с върховенство на правото, с активно гражданско обжщество, с прозрачни и отчетни институции, които да работят ефективно и в интерес на гражданите. Времето за промяна неумолимо изтича, така както изтичат навън младите и успели българи, така както гаснат едно след други българските села. Затова моят призив е още тази парламентарна сесия да се концентрират усилията за бъдещите решения. Ако това не се случи, или апатията ще продължи, или улицата ще помете статуквото. Българите очакват вашите решения, завърши президентът.

Коментари

 1. 2019.09.05 | 14:42

  Dr. Radev,Rusija naglo i bezkompromistno se namesva vav vatresnite raboti na Balgaria,

 2. 2019.09.05 | 11:15

  Българите бягат на Запад не от правителство,парламент или партия.Те търсят Нормално заплащане за труда си.Държавата,т.е правителството определят заплатите само в държавния сектор.В частния сектор заплатите зависят от собствениците на фирмите,които в огромната си част са бивши комунистически висши управленци-примери безброй......Президента Радев ако иска да спре изтичането на българите трябва да се обърне към частния сектор,където командват негови бивши съмишленици от БКП.Всички стъпки по вдигане на заплатите последно време се предприемат единствено от правителството ( вдигането на МРЗ,учителски заплати,)Тези стъпки са свързани винаги с голям рев от червения бизнес......Така че генерала да се обърне натам за справяне с българския бяг от България.

 3. 2019.09.04 | 11:17

  Кога говори генерала Радев всички мълчат !!!!!

  1. 2019.09.04 | 13:20

   ще мълчиш ти като му лапаш к.у.р.о и плюеш по нинова след това с пълната ти муцуна.

 4. 2019.09.04 | 12:46

  Генералу Ре Шет Никову: Товарищ генерал, задачу рушуть существующую власть в Болгарии и привести государство в хаос выполняю. Радев

 5. 2019.09.04 | 12:06

  Този каун е в предизборна кампания с реч написана от червената мафия.Този червен "президент"е опасен за държавата.

 6. 2019.09.04 | 11:51

  ПАЗИ БОЖЕ СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДА И ДА ИМА ВЛАСТ КАКТО ЖЕНА МУ(ДЕСИ РАДЕВА)?НА КАКВО ОСНОВАНИЕ,ВЛИЗА В ПРЕЗИДЕНТСТВОТО,НА КАКВО ОСНОВАНИЕ СЕ РАЗПОРЕЖДА С НСО.
  ДАЙТЕ ОТЧЕТНОСТ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ ЗА ТАКАВА ГОВОРИТЕ.ТОГАВА МОЖЕ НЯКОЙ ДА ВИ ПОВЯРВА.

 7. 2019.09.04 | 10:21

  Времето за промяна изтече отдавна.
  Робите трябва да прогледнат,да се самоорганизират,да обесят робовладелците и чак.....тогава ще дойде време за промяна.

  1. 2019.09.04 | 10:28

   Бегай обратно в лудницата, червен олигофрен или при другаря ти Димитров да е.ба твойта мама и на боклука дрипав да е.ба!

  2. 2019.09.04 | 10:23

   маменцето ще им ибем тоя път на робовладелците, няма го Георги Димитров да ги помилва тоя път

 8. 2019.09.04 | 10:18

  Заслужава.

 9. 2019.09.04 | 10:14

  Dá,vjarno e tova za vremeto dr.Radev,vreme e da si barvitě.

 10. 2019.09.04 | 10:11

  справедливостта побеждава превратаджийската нечистотия в тази измъчена от 30-годишната диктатура на злото страна. Въпреки инсинуациите и шашмите на седесарската пикоч имаме достоен президент, София ще има и почтен кмет, а и седесарските боклуци взеха да измират. Ще отпразнуваме весело и годишнина от смъртта на противния седесарски клоун Тодор Колев.

 1. 1
 2. 2
 3. 3

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Избрано от Интернет