Изслушват ръководството на Комисията за защита на личните данни за теча от НАП

  • 04 септември 2019 08:55

  • 290
  • 0
Изслушват ръководството на Комисията за защита на личните данни за теча от НАП
© Novini.bg

Ръководството на Комисията за защита на личните данни ще бъде изслушано във временната парламентарна комисия, която трябва да изясни изтичането на информация от Националната агенция за приходите. Миналата седмица комисията наложи глоба от 5,1 млн. лева на НАП заради случая, но от приходната агенция я обжалват и възнамеряват да предприемат съдебни действия срещу извършителите на хакерската атака.

Междувременно от Министерството на финансите публикуваха проекта с промени в данъчното законодателство за догодина. 

Глобата, която бе наложена на НАП и в последствие обжалвана, е една четвърт от максимално възможната, заяви пред БНР председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов в деня на оповестяването на решението.

Глобата отговаря напълно на установените факти и обстоятелства в процеса на проверката. Самият администратор е предприел достатъчно убедителни действия след като се е случил този неправомерен достъп да информира гражаните и да защити информацията, добави той. 

Заради неправомерния достъп данните на милиони българи циркулират свободно в интернет, а дали и ние сме сред тях - можем да проверим на сайта на агенцията. Хакерската атака съвпадна с годишния отпуск на директора на НАП Галя Димитрова, която тя не го прекрати с аргумента, че е имала изключително важен личен повод.

Оставката е най-лесното нещо. Говорила съм много пъти с министър Горанов, включително и по тази тема. Това, което той иска от мен, е решения, а не оставка, посочи тя. 

Заради хакерската атака от бизнеса поискаха ново отлагане на изискването за подаване на информация за касовите бележки към НАП до пет минути от покупката. Текстовете вече са валидни за част от фирмите, но не и тези, които използват софтуер за управление на продажбите. Макар и да не обвърза пряко с изтичането на данни, НАП се съгласи на новата отсрочка, но обеща - да е последна. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
290 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини