Теменужка Петкова: На 19 август ще станат ясни желаещите за реализирането на АЕЦ "Белене"

  • 14 август 2019 08:07

  • 882
  • 2
© Кадър - БНТ

Туркменистан е 4-та в света по запас от природен газ. Енергетиката бе основна тема при посещението на премиера Борисов. Повече от 20 години се водят дебати за статута на Каспийско море, но за радост миналата година той бе уреден. Подписано е споразумение между България и Туркменистан за предоставяне на обеми на природен газ. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по в ефира на БНТ.

"Обсъдихме възможности за суапови сделки по инфраструктурата между Туркменистан и Русия и доставки на газ по Транкаспийски газопровод. Първо, може би е важно да кажем това, че в рамките на посещението на премиера Борисов и водената от него делегация, успяхме да осъществим две възможности за обсъждане на взаимоотношенията с Туркменистан. От една страна беше проведено заседание на междуправителствената комисия, от друга страна, премиерът и водената от него делегация имаше покана и взе участие в Първия икономически каспийски форум. Така че в рамките на тези две събития темата енергетика беше една от най-обсъжданите. Това е Каспийският регион, на който ние изключително много разчитаме, за да реализираме своите приоритети за диверсификация“, каза министър Петкова. Тя посочи, че енергетиката е била основно водеща тема. „В разговора с президента на Туркменистан и с премиера Борисов беше обсъден този въпрос. Беше поставен въпроса свързан с възможността за осъществяване на суапови сделки по инфраструктурата между Туркменистан и Русия. Беше обсъдена възможността за доставки на природен газ от Туркменистан по инфраструктура, която предстои да бъде изградена, така нареченият Транкаспийски газопровод, който ще даде възможност за доставка на туркменски природен газ към пазарите на Европа през Южния газов коридор“, обясни още министърът на енергетиката.

На въпрос дали може да очакваме реакция от страна на ЕК, ако "Росатом" спечели този проект, Петкова отговори: "Не, не смятам, че ще има подобна реакция. Както знаете, че процедурата, която ние разработихме е публична, прозрачна. Съдържа съответните критерии, изисквания за абсолютен равен достъп на всички желаещи да участват в този тип процедура. Отделно от това самата процедура беше публикувана в официален вестник на ЕС. Спазени са абсолютно всички изисквания на европейското законодателство в областта на атомната енергия", каза Петкова. Тя посочи, че страната ни е готова да предостави на ЕК всяка информация, която тя поиска. Тя посочи, че на 19 приключва първият етап от процедурата. „На 19 август ние очакваме да получим заявленията на всички компании, които биха желали да се включат в реализацията на проекта АЕЦ"Белене", допълни министърът на енергетиката. Тя посочи, че след това ще се изготви кратка листа на всички желаещи и страната ни ще реши с кои компании да води преговори.

Тя заяви, че процедурата трябва да приключи в срок от 12 месеца и не бива да се бърза.

На въпрос кой е най-лошият сценарий, Петкова заяви, че е важно да се реализира идеята за проекта АЕЦ "Белене". Това ще помогне за диверсификацията на пазара у нас, подчерта Петкова.

Виртуалната газова борса ще продава природен газ от Русия, от САЩ, от гръцката компания ДЕПА.

Що се отнася до задълженията на "Топлофикация-София" към "Булгаргаз" Петкова заяви, че трябва да се търси път за решение на въпроса извън съдебната зала. "В постоянен контакт сме с кмета Йорданка Фандъкова. Няма да допуснем да има проблеми в предстоящия отоплителен сезон", каза още тя.
 

Последвайте канала на

Калина Христова
882 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.08.14 | 11:54

2

ти си БОКЛук заври си НАТО и ЕС в дирника

Умник Гюро

2019.08.14 | 09:53

1

Този АЕЦ Белене си го наврете в съветските г.зове, уважаеми другари от БСП и ГЕРБ! Национални предатели и унищожители на българския народ.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини