България и Туркменистан подписаха двустранни документи в четири области от взаимен интерес

11 август 2019 17:01

България и Туркменистан подписаха двустранни документи в четири области от взаимен интерес
© Министерски съвет
839 9

В присъствието на министър-председателя Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, в „Аваза“ бяха подписани двустранни документи за сътрудничество между България и Туркменистан в сферите на транспорта, инвестициите, младежта и спорта и външните работи. В рамките на Четвъртата сесия на Междуправителствената българо- туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество беше подписано споразумение за сътрудничество в областта на пощенските и електронните съобщения и информационните технологии.

Акцент на документа е обменът на информация за нормативната уредба, пазарните принципи и либерализацията в сектора на съобщенията. Със споразумението се дава възможност за подписване на договори за пряко сътрудничество между телекомуникационните и пощенските оператори на двете страни.

Между Българската агенция за инвестиции (БАИ) и Министерството на финансите и икономиката на Туркменистан беше подписан Меморандум за сътрудничество, който ще бъде важен механизъм за стимулиране и подкрепа на бизнеса и ще насърчи инвестиционните процеси в двете страни.

БАИ и Министерството на финансите и икономиката на Туркменистан ще засилят сътрудничеството си в областта на инвестиционните проекти, обмена на информация за привличане на инвестиции, създаването на нови бизнес партньорства, с цел излизане на трети пазари и изпълнение на съвместни проекти между двете страни.

В сферата на младежта и спорта ресорните министерства на България и на Туркменистан се договориха да насърчават сътрудничеството между спортните институции, спортните федерации и други спортни организации в двете държави в областта на спорта за високи постижения; спорта за всички; спортната наука и спортна медицина; борбата срещу допинга в спорта.

Подписан беше също Протокол от Четвъртото заседание на Междуправителствената българо-туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество. В него бяха отбелязани постигнатите договорености между двете страни в рамките на сесията, сред които е ускореното съгласуване и подготовката за подписване на проекта на Конвенция между правителството на Туркменистан и правителството на Република България за избягване на двойното данъчно облагане по отношение на данъците върху доходите и капитала.

Извън работата на междуправителствената комисия, беше подписана Програма за сътрудничество между Министерството на външните работи на Република България и Министерството на външните работи на Туркменистан в периода 2020-2021 г. Програмата предвижда провеждането на политически консултации между двете министерства и обмен на информация от интерес за развитието на външнополитическия диалог и сътрудничеството. Последните политически консултации между министерствата на външните работи на двете страни са проведени през 2015 г.

В обхванатия от Програмата период се планира провеждането на политически консултации по теми като двустранни отношения и перспективи за тяхното развитие, двустранно взаимодействие в рамките на ООН и други международни организации и актуални регионални въпроси. В съответствие с Програмата за сътрудничество страните ще се информират взаимно относно възможностите за обмяна на ведомствени публични печатни и електронни издания, както и за провеждането в техните държави на международни събития в областта на културата, икономиката и други области от взаимен интерес.

От българска страна документите бяха подписани съответно от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети, изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя АврамоваПетя АврамоваПетя Аврамова е родена във Враца на 29 май 1963 г. Била е народен представител от 42-то Народно и извънредния и пълномощен посланик на Република България в Туркменистан (със седалище в Баку, Република Азербайджан) Николай Янков.

Мая Йорданова
839 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2019.08.11 | 18:06

5

Колкото строителство, и колкото изгодни икономически сделки е направил Борисов и правителството му, никой друг не е успял от 44 та година насам. Комунистите използваха тотално Българския народ 45 години, а и след това, до днес, но РОБЪТ не може все още да се осъзнае. Със сигурност ще се явят и по-добри от Бойко, но със сигурност няма да бъдат социалисти. Убеден съм на 100%.

Браво Бойко !!!

2019.08.11 | 22:04

9

И аз съм на твоето мнение Бойко ни напави 3-та република на Русия !!!

асд

2019.08.11 | 21:54

8

Строителството е невероятно и след 2 седмици се налага ремонт на ремонта.
А за "изгодните икономически сделки" бих се радвал ако ми посочиш поне една такава.

българия

2019.08.11 | 18:16

7

ПРАВ Е БОЙКО ЧЕ ИНВЕСТИЦИИТЕ В БГ СА ТОЛКОВА МНОГО ЧЕ НЯМА БАЧКАТОРИ.И СЕГА И ОТ ТУРКМЕНИСТАН ЕДНИ ИНВЕСТИЦИИ ИНВЕСТИЦИИ ЩЕ ПОТЕКАТ.ТЕЖКО МУ Е НА БОЦАТА !!ПРЕВЪРНА ДЪРЖАВАТА ВЪВ АДМИНИСТРАЦИЯ КОЯТО ДА ГЛАСУВА ЗА НЕГО!!1МИЛИОН ИЗГОНИ ЗА 10 ГОДИНИ.

GODORO

2019.08.11 | 18:01

4

Не можах да разбера тоя на спорта ли е.

2019.08.11 | 18:08

6

Ами като си тъп, как ще разбереш?

kik

2019.08.11 | 17:53

3

Rabotnici nqma v BG 6toto pove4eto rabotqt v EU. Moga samo da posavetvam vsi4ki ostanali da napravqt sa6roro i nikoga da ne poglejdad nazad i da ne si mislqt za vra6tane. I za boga- ne si kupuvaite apartamenti v darjava v koqto ne ste si izkarali parite.

2019.08.11 | 17:41

2

Само какви глупости е дрънкал тоя " умник " че в България имало толкова " много" инвестиции че нямало работна ръка .

Бреххх

2019.08.11 | 17:37

1

Чета подписаните споразумения и стигам до извода, че ако смотат по едно пилафче с айрянче, това ще им остане от цялата дандания.

Добави коментар

Водещи новини