Бойко Борисов: Отношенията между България и Туркменистан са важни и перспективни

  • 11 август 2019 15:17

  • 828
  • 4
Бойко Борисов: Отношенията между България и Туркменистан са важни и перспективни
© Министерски съвет

Отношенията между България и Туркменистан са важни и перспективни. Убеден съм, че двустранният диалог на най-високо ниво ще отвори нови възможности за сътрудничество от взаимен интерес. Това заяви министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г по време на срещата си в „Аваза“ с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, съобщиха от правителствена информационна служба.

Премиерът Борисов изтъкна желанието на нашата страна да развива всестранно, дългосрочно и взаимноизгодно партньорство с Туркменистан в редица области като търговия, строителство, енергетика и туризъм.

Премиерът Борисов изтъкна потенциала на сътрудничеството между България и Туркменистан относно енергийната сигурност и диверсификацията на източниците и маршрутите на доставките на природен газ от Каспийския регион към Европа. Българският министър-председател акцентира върху стремежа на страната ни да запази ролята си на стратегически газоразпределителен център и посочи сериозната работа на правителството по изграждането на необходимата инфраструктура.

Според премиера Борисов, газът от Туркменистан е потенциален източник за захранване на газоразпределителния център „Балкан” на територията на България. Министър-председателят Борисов изрази готовност страната ни да развива диалог с Туркменистан и относно възможностите за взаимодействие по транспортната свързаност в направлението „Запад – Изток“ и „Запад – Юг“ през Югоизточна Европа и Черно море.

Като друга перспективна сфера за сътрудничество между България и Туркменистан премиерът Борисов посочи инфраструктурата. По думите му би било полезно и за двете страни, ако обменят повече информация за инвестиционния климат и намеренията в тази област.

В рамките на разговора министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г благодари на президента на Туркменистан за отправената покана за участие в Първия каспийски икономически форум. Българският премиер поздрави Бердимухамедов за инициативата за провеждане и за успешната организация на това значимо и първо по рода си събитие. Министър-председателят Борисов отправи покана към президента на Туркменистан да посети България.

 

 

Мая Йорданова
828 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
В е л и к и я

2019.08.11 | 18:04

4

Американците ни натиснаха да не прокараме Южен поток , а сега искат милиарди от нас да им купуваме въоръжението .. ами пари откъде бе .. потокът сега ще мине през Турция а те ще ви го набият като купуват въоръжение от Русия .. Е това спечелиха американците .. !

2019.08.11 | 17:43

3

Черногледството на Българина му пречи за развитието на страната.

2019.08.11 | 15:45

2

Е то е ясно от къде тръгна чумата, кантара не можеш да го излъжиш

2019.08.11 | 15:41

1

Пунта мара !!

Добави коментар

Водещи новини