Петър Витанов към комисар Вера Юрова: Механизмът за сътрудничество и оценка се оказа неработещ инструмент

  • 25 юли 2019 17:34

  • 470
  • 0
Петър Витанов към комисар Вера Юрова: Механизмът за сътрудничество и оценка се оказа неработещ инструмент
© БСП, пресцентър

Какви са реалистичните възможности за приключване действието на Механизма за сътрудничество и оценка спрямо България и Румъния попита ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър ВитановПетър ВитановПетър Витанов е роден на 18 април 1982 г. в Сливен. Завършва Английската гимназия в София. Владее комисаря по правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете Вера Юрова. Това съобщиха от пресцентъра на БСП.

„Твърде дълго двете държави бяха подложени на специално третиране от страна на европейските институции, а добавената стойност от това е, меко казано, съмнителна поне що се отнася до България. Доверието на българските граждани в независимостта на съдебната власт е на едно от последните места в ЕС. На този фон похвалите към българското правителство от страна на ЕК само допринасят за увеличаване на недоверието към евроинституциите в страната. МСП се оказа неработещ инструмент, който обаче се използва от някои държави членки като удобно оправдание България и Румъния да не бъдат допускани в Шенген”, допълни Витанов.

Елена ЙончеваЕлена ЙончеваЕлена Йончева е български журналист. Родена е на 27 май 1964 г. в град София. Йончева е работила в, член на Групата на социалистите в ЕП, обърна внимание на комисар Вера Юрова как въпреки неколкократните констатации и препоръки на Европейската и Венецианската комисии за липсата на ефективна съдебна система и независим надзор на прокуратурата, както и за корупция по високите етажи на властта, в България трайно се изгражда една авторитарна власт, системно поставяща под свой контрол съдебната система.

"Прокуратурата е безконтролна и изпълнява политически поръчки", отбеляза Йончева и запита комисаря- каква е нейната позиция по въпроса и как смята да се справи с този сериозен проблем.

Тя коментира също и безпрецедентната по мащаб хакерска атака срещу информационните масиви на НАП и изтеклите лични данни на милиони българи и фирми и се обърна към еврокомисар Юрова с директните въпроси- кой би следвало да носи отговорност за този пробив в европейската сигурност и дали такъв сериозен пропуск в областта на защитата на данните ще се отрази негативно на приемането на България в Шенген.

Юрова заяви, че официалната позиция на ЕК си остава тази, изразена от председателя Юнкер – че амбицията е МСП да приключи преди края на мандата на тази Комисия, само при изпълнение на отправените препоръки.

Комисар Юрова отговаря на въпроси на евродепутатите от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП във връзка с последните инициативи на Европейската комисия относно утвърждаването на върховенството на закона, борбата с изпирането на пари, защитата на личните данни.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
470 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини