Йотова ще открие в Пловдив годишната среща на Асоциацията на българските училища в чужбина

  • 25 юли 2019 14:22

  • 252
  • 0
Йотова ще открие в Пловдив годишната среща на Асоциацията на българските училища в чужбина
© Булфото (архив)

Вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , ще открие на 27 юли в Пловдив по покана на Асоциацията на българските училища в чужбина /АБУЧ/ 12-ата им годишна конференция, съобщиха от прессекретариата на президента. Откриването ще се състои в хотел "Рамада Пловдив Тримонциум" от 9.30 часа.

В изказването си на конференцията вицепрезидентът Йотова ще постави въпроси за статута на съботно-неделните училища и конкретните ангажименти на българската държава за тяхното развитие. Фокус в изложението ѝ ще бъде цялостната концепция по изучаването, съхранението и разпространението на българския език не само в съботно-неделните училища, но и в университетите в чужбина, както и разширяването на лекторатите по български език. Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , ще акцентира върху острата необходимост от връщането на позициите на българистиката във водещите световни университети.

Като национална кауза вицепрезидентът определя привличането на младежи от български произход да получават образование в България, се отбелязва в съобщението. На това е била посветена и наскоро организираната от Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , среща с представители на различни министерства и университети. На нея са били бяха договорени конкретни стъпки за улесняване и мотивиране на обучението в българските висши учебни заведения на чуждестранните студенти от български произход - изтеглянето на рекламната кампания за кандидатстване още през есента на предишната година, възможностите за онлайн кандидатстване и онлайн изпити, както и опростеното издаване на документи за пребиваване в България. Общо е било разбирането за полагане на изпит по български език по европейската езикова рамка.

Конференцията на АБУЧ е под надслов "Съхранението на българския език и родовата памет по света - път към Родината". Съорганизатори са Министерството на образованието и науката и Пловдивският университет "Паисий Хилендарски".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
252 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини