Илияна Йотова откри Международния летен семинар по български език и култура във Велико Търново

  • 15 юли 2019 13:49

  • 269
  • 1
Илияна Йотова откри Международния летен семинар по български език и култура във Велико Търново
© Пресцентър Президентство

Искам от цяло сърце да ви вдъхна от Кирило-Методиевата сила и нашата гордост, че българският език и култура са част от световната цивилизация. Българският език е в основата на духовния напредък на нашата обединена Европа. С тези думи вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , поздрави участниците в 42-ия Международен летен семинар по български език и култура във Велико Търново, съобщиха от президентския прессекретариат.

Семинарът се организира от Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" с подкрепата на Министерство на образованието и науката. 42-ото издание събира над 100 участници от три континента. Мнозина от тях участват не за първи път, като рекорда държи британец с 12 участия. Програмата на семинара включва не само изучаване на български език, а и запознаване с българския фолклор и опознаване на България.

Велико Търново е не само старата българска столица, той носи особена атмосфера, тук всяко камъче е история. В този царствен град се зароди Вторият златен век на българската и славянската култура. Влиянието на Търновската книжовна школа се простира далеч зад границите на могъщата тогавашна българска държава, посочи Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,. По думите на вицепрезидента царе и знатни владетели преди много векове са осъзнали колко силни оръжия са книгите и науката. Днес ние, които сме събрани тук, знаем тази сила, искаме да бъдем нейни посланици, да я развиваме, обединени от привилегията да общуваме на български език, заяви вицепрезидентът.

Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , посочи, че българският език е жив далеч извън пределите на България. Сертифицирането на познанията по български език и в съответствие с нормите на Европейската езикова рамка вече се практикува и онлайн по всички континенти. Все повече университети по света признават българския език. Вицепрезидентът заяви, че работи усърдно за укрепване на връзките между съботно-неделните училища в цял свят,  между академичните курсове и лекторати, между професионалните среди. Вицепрезидентът Йотова представи пред участниците почетния член и дългогодишен председател на Асоциацията на българските училища в чужбина доц. д-р Боян Кулов.

Правя необходимото българският език да бъде и неотменим критерий за придобиване на българско гражданство, изтъкна Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Ръководството на Великотърновския университет благодари на президентската институция за подкрепата за семинара и дейността на висшето учебно заведение.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
269 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2019.07.15 | 22:39

1

Рижава комунистическа свиня.

Добави коментар

Водещи новини