Интернет страниците на институциите и на доставчиците на обществени услуги стават достъпни за хора с увреждания

  • 24 юли 2019 13:47

  • 315
  • 0
Интернет страниците на институциите и на доставчиците на обществени услуги стават достъпни за хора с увреждания
© Novini.bg

Кабинетът ще предложи на Народното събрание проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за електронното управление, съобщиха от правителствената информационна служба.

С промените се гарантира по-голяма достъпност за хора с увреждания до интернет страниците и мобилните приложения на обществените организации и на доставчиците на обществени услуги – в т.ч. образователни, здравни, водоснабдителни, топлоснабдителни, телекомуникационни, пощенски, банкови и т.н. Също така се създават норми и стандарти за постигане на универсален дизайн, гарантиращ достъпност до информация и услуги на публичните сайтове.

Чрез измененията ще се обезпечи разработването, внедряването и надграждането на необходимите информационни ресурси на електронното управление при спазване на изискванията за мрежова и информационна сигурност и оперативна съвместимост, както и прилагане на устойчив модел за дългосрочното им управление и поддръжка.

Друга промяна е свързана с подобряване на комуникацията между администрациите, гражданите и бизнеса чрез регламентиране на изпращането на електронните документи и заявяване на електронни административни услуги.

Ще бъдат създадени условия за ефективна системна интеграция на информационните системи на административните органи, с цел гарантиране на тяхната сигурност и работоспособност.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
315 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини