Малките населени места ще имат достъп до еврофинансиране по програмата за регионално развитие през новия програмен период

  • 19 юли 2019 17:18

  • 765
  • 1
Малките населени места ще имат достъп до еврофинансиране по програмата за регионално развитие през новия програмен период
© Министерство на регионалното развитие и благоустро

Малките населени места в страната ще получат възможност за финансова подкрепа от оперативната програма за регионално развитие в периода 2021-2027 г. чрез прилагане на новия регионален модел на инвестиционно въздействие върху територията. Така няма да има вече „бели петна“ - населени места без достъп до европейски средства, какъвто е опитът от последните два програмни периода, изпълнявани с европейско финансиране.

Това заяви в с. Боженци, община Габрово, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Там тя участва в конференция на тема „Създаване на нови региони за планиране в България и второ ниво на управление. Сближаване между териториално планиране и социално-икономическо развитие”, организирана от Асоциацията на българските градове и региони.

Зам.-министър Николова обсъди с членовете на Асоциацията предпоставките и възможностите за регионален подход към инвестиционния процес за целите на сближаване на стандарта на живот и подобряване на икономическите и социални показатели между специфичните територии в страната.

„За всички е видимо, че развитието и на трите планови региона в Северна България изостава спрямо това на тези в Южна България. Застаряването на населението и миграционните процеси оказват негативен ефект върху територията, като допринасят за нейното обезлюдяване и поставят нови предизвикателства пред публичните власти при оформянето на политиките за развитие. Решенията, които търсим, трябва да бъдат прагматични, конкретни, но и устойчиви като модел на изпълнение, за да постигнем намаляване на различията в средносрочна и дългосрочна перспектива“, коментира Николова.

Новият подход за провеждане на регионална политика ще дава възможност на регионално и местно ниво да бъдат вземани по-обвързващи решения за подбора и изпълнението на проектите, финансирани с европейски средства, тясно насочени към специфичните нужди на съответната територия, счита тя. Ще се даде възможност за разширяване на възможните бенефициенти по програмата, ще се стимулира и разчита на партньорства, включващи и икономическите оператори.

„Заедно трябва да намерим по-приложимите решения. Фокусът ни ще бъде върху изграждането на работеща и изпълнена със съдържание и капацитет структура на регионалните съвети за развитие. Те ще са и основните двигатели на процеса за идентифициране на най-значимите проекти за районите.“

„Стратегическите консултации в страната продължават и в следващите седмици със съдействието на Световна банка, очакваме да въвлечем максимален брой заинтересовани страни и мнения по предложените варианти“, каза още заместник-регионалният министър.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
765 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.07.19 | 23:36

1

Тази каракуда от снимката, от къде я изкопаха?

Добави коментар

Водещи новини