Комисията по отбрана одобри окончателно споразумението със САЩ за F-16, утре влиза за гласуване в НС

  • 18 юли 2019 18:04

  • 726
  • 13
Комисията по отбрана одобри окончателно споразумението със САЩ за F-16, утре влиза за гласуване в НС
© Народно събрание

Председателят на Комисията по отбрана и бивш командващ на ВВС генерал Константин Попов изрази надежда, че депутатите ще подкрепят в пленарна зала сделката за купуване на F-16, като посочи, че така ще придобием най-добрия самолет в региона.

С 13 на 7 гласа в Комисията по отбрана одобри днес окончателно споразумението със САЩ за покупката на осем изтребители F-16 Блок 70. Споразумението предстои да бъде гласувано утре в пленарна зала на парламента.

Прекрасни самолети с инструктори, асове с бойни мисии зад гърба си. Ние ще придобием наистина едни сериозни способности. На първо четене ще разгледаме ратификацията на договора още утре – петък. След което предстоят дискусии за второ четене в Комисията и второ четене в залата. Това е процедурата. Но в българския парламент никога не можем да бъде абсолютно сигурни кой как ще гласува и аз много разчитам на разума на народните представители – да защитават българския интерес, националния интерес, без излишни емоции с много разум и наистина да подкрепят едно такова решение, което отваря пътя за първи път на модернизация на бойните способности на ВВС и на Българската армия“, каза в интервю за БНР ген. Попов.

Председателят на Комисията по отбрана коментира още и съмненията на депутати за подкрепа на сделката. „Аз съм сигурен, че доста колеги разбират важността на този момент. Разбират, че Българската армия има нужда от нова техника – изключително модерна, изключително способна. Разбират, че 30 години Българската армия не беше сериозен приоритет и сега съм сигурен, че имат желание да гласуват – някои от тях имат искрени съмнения дали това е най-доброто, някои просто изпълняват политическо решение“, каза той.

Според него парите, които ще се похарчат за закупуването този качествен боен самолет, си заслужават. „По този въпрос сме говорили много. Още от 2004 г. лично аз, тогава като командир на базата, въвлечен в този процес. Минаха много правителства, много хора се изговориха и всичко си седеше в рамките на пожеланията в разни писаници на разни документи, без да ги подценявам, разбира се, но винаги се намираше някакъв да се откаже, да се забави, да се спре, да се мисли пак, което донякъде не е лошо, но вече 15 г. много ми се струват. Мисля, че доста закъсняхме. И сега, когато имаме една решителност, когато се следва неотклонно пътя за модернизация на Българската армия. Аз с чиста съвест мога да кажа, че ще придобием най-добрия самолет в региона“, категоричен бе председателят на комисията по отбрана.

Костантин Попов посочи още, че първоначалните опити на нашата делегация във Вашингтон да преговаря за разсрочено плащане на самолетите са били “парирани още в самото начало“.

Обучението на българските пилоти за работа с изтребителите F-16 ще започне преди самата доставка на самолетите и ще продължи през всички 30 години срок на договора със САЩ, обяви днес министърът на икономиката Емил КараниколовЕмил Караниколов Емил Караниколов е министър на икономиката. Роден е на 3 юни 1980 г. През 2001 г. завършва право в. „И най-важното за мен е обучението, което ще е за пилоти, техници и за надземен контрол, който ще се извършва, който ще е за целия период на годност на самолетите, това е 30 години. От тази гледна точка, освен че оттук нататък ще спестим разходи, тъй като знаете, когато купите един самолет оттук нататък само консумативи и гориво, ние ще можем много от нещата да ги ремонтираме в България, а и придобиваме мощности за и на други държави да извършваме ремонт след процедури, разбира се, индустриалното сътрудничество, всъщност, тук хубавото е, че в момента има около 2 хиляди самолети F-16 и се очаква около 300 нови да бъдат поръчани. Надявам се, че българската индустрия чрез това споразумение за индустриално сътрудничество ще придобие такива способности с времето. Още отсега да започваме, но ще бъдат обучавани наши специалисти“, каза още Караниколов.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
726 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар

2019.07.18 | 18:20

1

Ние ще придобием едни сериозни способнасти -- само че на цена 2.4 милиаеда лева другарю 'генерал ".

2019.07.18 | 18:24

2

БЕЗУМИЕ на цена 2.4 милиарда лева ! Егати !

2019.07.18 | 18:26

3

С кого ще возваме или просто болни амбиции ?

2019.07.18 | 18:30

4

Българиьо , до кога ще се влачиш като влечуго от едно робство към друго ? Радой Ралин

В е л и к и я

2019.07.18 | 18:32

5

Аз досега не чух от никой политик или военен да разясни как унгарците си въръжават Грипените като ракетите са им американски и как са се разбрали с американците , сигурно на тях ще им продадат по евтино ракетите отколкото на нас за самолети купени от тях .. ние сме свикнали само да се надупваме на по старшия брат без значение кой е .. !

2019.07.18 | 18:34

6

Да унищожиш армията си за чужди интереси и сега да хвърляш милиарди пак за чужди интереси е това вече какво е ? ..........

кой е генерал2

2019.07.18 | 22:07

13

Тлъстия комсомолец ли? Днес вече е и с тъмни мафиотски очила, за да пълно единство на форма и съдържание. Търбух. Как само изглежда-а-а-

2019.07.18 | 18:50

7

"Браво бе !!"Най- бедната държава в ЕС си позволява да хвърля толкова много пари !!

Тая седесарска тъпотия

2019.07.18 | 18:52

8

трябва да се спре.

2019.07.18 | 18:54

9

БОЛНИ , БОЛНИ мозъци .

грозни предатели

2019.07.18 | 21:43

11

отвратителни лъжци, с тия тенекета, които след 4 години ще са морално остарели!
И защо, дявол да го вземе, ги плащаме 4 години предварително и изцяло?! Нали ние ги купуваме, а не янките, защо ще изпълняваме техните закони?! Защо, бе, на.ъзени, ама давате не вашия .ъз, а нашия.

Оцелял от грабежа СДС-арски българин

2019.07.18 | 19:11

10

Ако бяха съдени и обесени когато можеше и трябваше Сашо Нереза и ДрагалЪвския гърбат @й дук,нямаше да сме стигнали до тук

Добави коментар

Водещи новини