Проф. Друмева: Ветото на президента е срещу неограничените дарения на партиите

  • 18 юли 2019 15:00

  • 467
  • 1
© Novini.bg

Има много опасности за партия, дарявана по неограничен начин от физически или юридически лица. Това, което е повод за президентското вето е неограниченият характер, по който се позволяват дарения от еднолични търговски и физически лица. Те пряко засягат политическата система.

Това заяви секретарят по правни въпроси към държавния глава проф. Емилия Друмева на заседанието на Комисията по бюджет и финанси към НС, предаде репортер на Novini.bg.

"С тези изменения се засягат същностно два базисни принципа на Kонституцията - народният суверенитет и политическият плурализъм", каза още тя.

"Политическите партии, с неограничените си дарения, могат да попаднат в зависимост. Логично е дарения, които идват от стопанската сфера да се насочват към онези политически партии във властта. Едно такова повтарящо се развитие е много реално да достигне до резултата, който категорично е забранен от Конституцията, а именно забраната за сливане на политическа партия с държава", разкри проф. Друмева.

"Финансирането на партиите не бива да допуска зависимост от корпоративни интереси. Държавата не бива да губи поглед от това как партиите се справят със своите задачи. С така направените изменения в Изборния кодекс политическите партии ще изпаднат в редица зависимости", коментира тя.

По думите на проф. Друмева нашата Конституция е до известна степен реактивна конституция. "Връзката между политическите партии и изборите е много тясна", каза тя и уточни, че ако 5 години партия не е участвала в избори от национален характер това е основание за прекратяване на съществуването ѝ.

По думите ѝ връщането на този закон от президента е обръщение към обществото за запазването на България като демократична държава.

"Това е пътят на Конституцията, която трябва да следваме", категорична бе проф. Емилия Друмева.

От своя страна депутатът от БСП Румен Гечев заяви, че партията ще подкрепи президентското вето и, че то има пълно основание, както и че съвпада с практиките на ЕС.

"В Европа огромното мнозинство в партиите се финансира от държавата", коментира Гечев. Освен това той напомни, че Венецианската комисия препоръчва да не се променя Изборният кодекс най-малко 6 месеца преди изборите.

"За мен беше изненада, че президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на наложи частично вето. Съобразили сме се с волята на народа", допълни по темата Менда Стоянова.

По думите ѝ в много държави има закон за лобизма, а в България се говори от много години дали трябва да се изработи такъв.

"Смисълът на този закон е да направи прозрачни едни такива отношения. Именно чрез официалната възможност да се прави дарение на политическа партия, ще покажем има ли последствия от това", разкри тя.

Относно ограниченията на даренията тя посочи, че при всички случаи трябва да се осигури възможност различни партии да съществуват извън държавните субсидии, но в същото време не са посочили таван на даренията.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
467 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.07.18 | 17:02

1

За едни може да има неограничени дарявания, за други не. Справка, президентските избори. Клошари, безработни и пенсионери дариха по 10 000 лв. на бъдещия президент, за подготовката на кампанията му. А сега, вето. Ха,ха,ха,ха, смешник. Жал ми е за него. Никакви успехи, нито в политиката, нито в живота.

Добави коментар

Водещи новини