Румен Радев връчи висши държавни отличия на четирима изтъкнати българи

  • 08 юли 2019 14:12

  • 791
  • 7
Румен Радев връчи висши държавни отличия на четирима изтъкнати българи
© Прессекретариат на държавния глава

Президентът Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на връчи на церемония на „Дондуков“ 2 висши държавни отличия на четирима изтъкнати българи за техните високи професионални успехи, издигане авторитета на Република България и принос за нейното съвременно развитие.

С орден „Стара планина“ първа степен бяха удостоени известният спортен деятел Христо Меранзов за заслугите му в областта на физическото възпитание и спорта и журналистът и мореплавател Дончо Папазов за принос в областта на спорта, науката и журналистиката.

На церемонията проф. д-р Цекомир Воденичаров беше отличен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ огърлие за заслугите му за развитието на медицинската наука и за утвърждаването на факултетите по обществено здраве в системата на висшето образование.

С орден „За военна заслуга“ първа степен беше удостоен о. р. генерал-майор Александър Александров. Легендарният ни космонавт е отличен за развитието и укрепването на Въоръжените сили и за приноса му за националната сигурност на страната.

Държавният глава отбеляза, че връчените висши държавни отличия са израз на признателността на обществото за всеотдайността, себеотрицанието и огромната съзидателна енергия на четиримата наградени.

„Те доказаха по безспорен начин, че българинът може да постига успехи на световно ниво и то в различни области, предизвикващи човешките възможности на върховен предел - от покоряването на необятния космос до превземането на бурните океани, от подготовката на плеяда български спортисти с бляскави олимпийски победи до победата над болестите и смъртта с развитието на съвременна медицина“, посочи президентът.

„Има нещо общо, което свързва всички тези успехи в на пръв поглед безкрайно различни сфери на човешката дейност, и това е непокорният български дух и всеотдайност, съчетан по удивителен начин с научен и творчески подход и несломима воля в името на успеха и прогреса“, отбеляза държавният глава.

Христо Меранзов благодари от името на наградените за признанието на усилията им.

„Ние четиримата, макар и в различни области, сме работили по една обща посока – това е човека, неговото физическо и интелектуално развитие. Всеки от нас в своята област има постигнати приноси и постижения в практиката, които са били забелязани“, посочи Меранзов.

Той призова президента да направи необходимото за връщането на добрите традиции за приобщаване на децата и младежите в България към спорта.

Радина Лазарова
791 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2019.07.08 | 15:24

7

Раздава медали на кило,тъпанар

2019.07.08 | 15:23

6

Тоя нещастник друг нещо направи ли за държавата ,само това си знае баба само това си прави

2019.07.08 | 14:24

5

КОЙТО ГЛЕДА КЪМ МИНАЛОТО НЯМА БЪДЕЩЕ

СТРАНДЖАТА

2019.07.08 | 14:21

4

Единствено Сашо Александров заслужава орден, но не заради това че е изстрелян от руснаците а защото след това предаде костюма си в музея в родния си град и по този начин го направи известен. Не може да получаваш орден задето по време на престъпен режим си слугувал на тоталитарна империя.

СТРАНДЖАТА

2019.07.08 | 14:18

3

България ще се оправи когато започнат да получават награди, но най-вече да печелят от идеите и работата си хора, които имат идеи и работят. А не се награждават само хора които нещо са направили преди 50 години.

2019.07.08 | 14:17

2

РАБОТЕЩИТЕ В ЧУЖБИНА БЪЛГАРИ ИЗДЪРЖАТ БЪЛГАРИЯ ДОКАТО ПРЕЗИДЕНТА РАЗДАВА МЕДАЛИ НА ВЕЛИЧИЯ ОТ СОЦА.

2019.07.08 | 14:16

1

НЯМА ДА ВЪРНЕШ КОМУНИЗМА ДОРИ АКО ГИ ОПАКОВАШ С МЕДАЛИ ОТ ПЕТИТЕ ДО УШИТЕ :))

Добави коментар

Водещи новини