Сергей Станишев се е отказал от номинацията за председател на ЕП

  • 03 юли 2019 11:09

  • 1948
  • 9
Сергей Станишев се е отказал от номинацията за председател на ЕП
© Булфото

Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на се е отказал от номинацията му за председател на Европейския парламент. Това става ясно от заявление на лидер на ПЕС Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на.

„За мен е голяма чест, че Европейският съвет е разглеждал (и постигнал широко съгласие за) моята кандидатура за председател на Европейския парламент. Това е признание за моите политически позиции и поведение през годините и оценка на моята категорична европейска ангажираност. Благодаря на премиерите и на европейските лидери за инициативата и номинацията“, отбелязва в нея Станишев. Той посочва, че за него водещият политически ангажимент е бил и остава този към политическото семейство на социалистите като президент на ПЕС.

„Не мога да не скрия моето разочарование, че голямата промяна в Европа, която можеше да се постигне с Франс Тимерманс начело на ЕК, се отлага. Това породи недоволство и в Групата на социалистите и демократите в ЕП по отношение на постигнатия в Брюксел пакет, както и сред повечето евродепутати. Отстъплението от принципа за Общия кандидат, отстояван вече в два избора, ще разочарова и отдалечи европейските граждани.

Логичен е въпросът защо издигаме кандидати и участваме в кампании, щом накрая някой друг взема решенията“, пише още Станишев.

„Позицията председател на ЕП е една от 5-те ключови за ЕС. Тя би била чест за мен и висок престиж за страната ми.

Но кандидатурата ми като президент на ПЕС е обвързваща за политическото семейство и парламентарната група по отношение на постигнатия пакет. Моето участие в състезанието щеше да послужи като печат на взетите решения.

Ето защо вчера се обърнах към председателя на групата на социалистите Ираче Гарсия, да не разглеждат моята номинация за президент на Европейския парламент“, заявява Станишев.

Той посочва, че за него на първо място винаги са били и остават интересите и единството на Социалистическото семейство и Голямата промяна в ЕС. „Отстояването на Социална и справедлива Европа изисква друга моя роля - тази на лидер на европейската левица, която да превърне нашата битка в реални политики - вече имаме повече премиери в Съвета, втори сме в ЕП, а лявата вълна на Стария континент ще укрепи и позициите на партиите ни в отделните държави-членки. А тази битка далеч не е приключила. Бих казал, че тя сега започва“, пише още той.

Последвайте канала на

Novini.bg
1948 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2019.07.03 | 14:09

9

Това са глупости ,че се е отказал .Никой не го е предлагал ,дори и дума не е ставало за този джендър.Сам си прави пиар посредством Борисов ивидители ,че и той е в списъка .Той не се отказа за евродепутат ,а ще се откаже за председател .

kik

2019.07.03 | 12:43

6

Hahaha toz 4ukundur deto vsqko negovo upeavlenie kato ministar oredsedatel v Balgariq zavar6va6e s katastrofa? Toi 6te stava predsedatel na evroparlamenta? Az se 4udq kak vaob6te se nabuta v toq evroparlament. Gnida mrasna.

Аз

2019.07.03 | 13:43

8

Абе, ти що не заещ и не пишеш на български език??

Малии

2019.07.03 | 13:16

7

Е как така сам се е отказал?? Боже спешно вразуми тоз много грешен човек??!! Този, толкоз изстрадал човечец да съгреши- ами, никога!!?? Нямам думи- спешно да бъде награден, още днес, не Веднага!!!!!!

????

2019.07.03 | 12:38

5

ТОЙ се бил "отказал"?!?!?! КЪДЕ е тръгнал ТОЙ,"човека" ИЗГОНЕН от България "като МРЪСНО КОТЕ"?! Къде? И ПАК ПИТАМЕ,КОИ са ИМЕНАТА на ТЕЗИ ПОДМЕНИЛИ листата на Евровота? НАРОДЕ????

Готов съм бе...

2019.07.03 | 11:59

4

КАПУТИН

швейк

2019.07.03 | 11:41

3

абе да ви кажа и аз се отказвам да ме номинирате

ххх

2019.07.03 | 11:34

2

Каква лява вълна като неговата партия която го прати в европарламента, с голямо нежелание, отдавна е клуб на милионери и олигарси. Клуб в които много обичат да парадират с "грижата за слабите и потисканите".. Но не потисканите от самите тях.

украйнски еврейн

2019.07.03 | 11:17

1

и педераст.

Добави коментар

Водещи новини