Екатерина Захариева: България продължава да убеждава скептичните към разширяването на ЕС в неговата необходимост

  • 02 юли 2019 20:24

  • 371
  • 0
Екатерина Захариева: България продължава да убеждава скептичните към  разширяването на ЕС в неговата необходимост
©

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на потвърди подкрепата на България за евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани и подчерта, че България продължава да убеждава скептиците на разширяването на ЕС в неговата необходимост.

“Ние работим постоянно да убеждаваме противниците на идеята за разширение. Страните от Западните Балкани са много по-близо географски до някои скептични страни, отколкото до други в ЕС“, заяви Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на в реч при откриването на регионалната академия за Западните Балкани на Българското училище за политика „Димитър Паница". Тази година, основна тема на академията е „Европейската перспектива на Западните Балкани“.

Външният ни министър отбеляза постижението на българското председателство на Съвета на ЕС да върне фокуса върху евроинтеграцията на Западните Балкани. Тя  призова съюза да изпълни поетите ангажименти към Република Северна Македония и Албания.

„Наша отговорност като членове на ЕС е да изпълняваме поетите ангажименти. Примери за това ще бъдат облекчаване на визовия режим за Косово, както и решението за отправяне на покана за преговори през октомври към Република Северна Македония и Албания. Ако не сме сигурни че не можем да ги изпълним, по-добре да не го поемаме като ангажимент, защото иначе доверието към ЕС спада", заяви външният ни министър.

Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на отбеляза, че напредъкът на страните от Западните Балкани по пътя на евроинтеграцията зависи от конкретни резултати, които те трябва да покажат в изпълнение на реформите. Тя отбеляза, че никой отвън не може да реши проблемите на Балканите без самите страни в региона да сторят това.

"Аз съм горда че съм от Балканите. Не бива да отричаме историята си, или проблемите си и да ги замитаме настрани. Трябва да се вземем в ръце и да ги решим, за да може вие младежите да останете тук, а държавите ви да са част от ЕС", изтъкна вицепремиерът и министър на външните работи.

Всяка година училището за политика „Димитър Паница“ организира регионалната академия, като тази година сред участниците са млади журналисти, експерти и държавни служители от Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Черна гора, Република Северна Македония и Сърбия.

Българското училище за политика „Димитър Паница” е неправителствена организация, която от 2001 година насам обучава политическите и гражданските лидери на България.  Създадена е по идея на Димитрий-Иван Евстатиев Паница – родолюбив българин и филантроп, който до смъртта си работи активно за развитието на демократичното общество в България.

Последвайте канала на

Novini.bg
371 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини