Екатерина Захариева към Финландското председателство: Нека различията в ЕС не ни разединяват, а ни правят по-силни

  • 02 юли 2019 13:05

  • 296
  • 0
Екатерина Захариева към Финландското председателство: Нека различията в ЕС не ни разединяват, а ни правят по-силни
© Фейсбук

„Нека работим така, че различията, които имаме, да могат по-скоро да ни обединят, за да взимаме по-силни и по-добри компромисни решения, а не така, че да има първа и втора категория европейски държави. Такива няма“. С този призив вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на се обърна към посланика на Финландия у нас г-жа Пайви Блинника по повод поемането на председателството на Съвета на ЕС на 1 юли 2019 г. Министър Захариева участва в публична дискусия на тема: „Финландското председателство на Съвета на ЕС и къде е България“, организирана от „ПанЕвропа България“.

Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на пожела успех на Финландия в нейното трето поред ротационно председателство и открои важността темата за разширяването да остане в европейския дневен ред.

Тя приветства решението на финландското председателство да работи за надеждна перспектива за региона на Западните Балкани, който е от стратегическо значение за ЕС.

Вицепремиерът подчерта постиженията на българското председателство за европейската перспектива на региона и изрази надежда ЕС да изпълни през октомври ангажимента си към Република Северна Македония и Албания в името на репутацията на Съюза и младите хора, живеещи в тези страни.

Вицепремиерът поздрави финландския посланик за приоритетите на финландското председателство, като подчерта политиките, свързани с климата, като особено важни за младото поколение. „Мисля, че младото поколение вече губи търпение – подчерта тя. – А липсата на търпение води и до липса на доверие в традиционните политики, в бъдещето на Съюза като цяло. Младите хора искат чиста планета, социално справедлива Европа, добро образование, справедливост, приобщаване, сигурност, което са все акценти на финландското председателство.“

Посланик Блинника от своя страна благодари на министър Захариева за пожеланията и изтъкна, че между финландците и българите има много общи черти. Тя оцени високо работата на българското председателство на Съвета на ЕС и сподели, че е била посъветвана от хора, които са следили много внимателно нашето председателство, че в ролята си на председател Финландия трябва да бъде като България. Министър Захариева благодари и на приключилото румънско председателство за постигнатото в един нелек период на избори за Европейски парламент.

„Това е период, в който като че ли все по-трудно постигаме компромиси особено по приоритети и европейски политики, по които разликите са наистина все по-очевидни – между Севера и Юга, Изтока и Запада, новите и старите, малките и големите. Това разделение обаче със сигурност не помага да има по-силен съюз“, изтъкна Захариева.

Последвайте канала на

Нора Виткова
296 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини