Анализатор: Европа не разбра евроизборите, които се случиха

  • 26 юни 2019 14:10

  • 436
  • 0
Анализатор: Европа не разбра евроизборите, които се случиха
© Getty Images/Guliver

Европа не разбра евроизборите, които се случиха, не се разбра за какво именно за тези евроизбори, не като институционално изграждане, а като съдържателен спор между различните политически тенденции в Евросъюза, коментира на пресконференция в Националния пресклуб на БТА анализаторът Мирослав Попов. 

Според него не е станало ясно кой е спорът в Европа, кои са тенденциите, кои са алтернативите, между какво и какво избират европейците. В близките поне две-три години Европа ще продължава да си доизяснява собствените си виждания за себе си и за това, което й предстои, смята той. 

Попов отбеляза, че двете основни партии в ЕП заедно вече не могат да формират мнозинство в ЕП и това поставя въпроса какви ще бъдат мнозинствата и как ще се изграждат те. Неслучилият се предизборен дебат в ЕС има много по тежки последици, отколкото ни се струва, коментира анализаторът и допълни, че сега ще са необходими много повече усилия за опитите да се изгражда някакво мнозинство. 

Според него проектираното мнозинство не може да изработи единни политики по ключови въпроси на ЕС, например предстоящи разширения, където вижданията са доста различни, Европа трябва да си даде ясна сметка за изпитанията пред които се изправя в близките години, посочи Попов. Той смята, че в Европа ще се нагнетява социално напрежение. Според него трябва да намери отговор на необходимата реиндустриализация, климатичните промени, миграцията. Мнението му е, че ЕС продължава да демонстрира нежелание да вникне в миграционния въпрос. 

Според Симеон Николов, директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения, коментира, че трудностите, през които минава Европа, я правят по-слаба като фактор на международната сцена. Според него популизмът допринася за задълбочаване на разочарование на гражданите в съответните страни. Въпросът се свежда до нуждата от един прагматичен обрат, който да върне доверието, но такъв обрат изключва защита на статуквото, смята той. Липсва стратегическият дебат в Европа, а оттам и дебатът за сигурността, коментира Николов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
436 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини