Парламентът прие доклада за дейността на Инспектората към Висшия съдебен съвет за 2018 г.

  • 26 юни 2019 11:34

  • 120
  • 0
Парламентът прие доклада за дейността на Инспектората към Висшия съдебен съвет за 2018 г.
© Novini.bg

Парламентът прие доклада за дейността на Инспектората към Висшия съдебен съвет /ИВСС/ със 118 гласа "за", а един народен представител гласува "против".

Документът беше представен пред Народното събрание от Теодора Точкова, главен инспектор. Инспекторатът е извършил общо 61 проверки в органи на съдебната власт в петте апелативни района, като е проверена дейността на органите на съдебната власт за 2016 г. и 2017 г. Извършени са 47 комплексни планови проверки, от които пет в съдилищата по граждански и административни дела, 20 в съдилищата по наказателни дела, 21 в прокуратурите и окръжните следствени отдели в окръжните прокуратури, както и е проверена и Националната следствена служба. Извършени са три тематични проверки, 10 инцидентни проверки по сигнали по граждански, търговски и наказателни дела и прокурорски преписки. В един случай ИВСС се е самосезирал.

В ИВСС са постъпили общо 1492 сигнала за допуснати нарушения от съдебните органи, като по 1008 сигнала работата е приключена. Инспекторатът е отправил два сигнала за уеднаквяване на съдебната практика и е изготвил становища по четири тълкувателни дела. 

За първи път от началото на дейността си, през 2018 г. ИВСС е извършил комплексни планови проверки на Върховния касационен съд, Върховния административен съд, Националната следствена служба, Апелативния специализиран наказателен съд и Специализирания наказателен съд, Апелативната специализирана прокуратура и Специализираната прокуратура.

През разгледания период в проверените съдилища по наказателни дела няма процеси, по които производството да е било прекратено поради изтичане на предвидената в закона погасителна давност, както и няма постановени оправдателни присъди за извършени от съдии, прокурори и следователи и лица, заемащи висши държавни длъжности корупционни престъпления, е отбелязано в документа.

В предвидения законов срок през 2018 г. са проверени и обработени 4766 декларации за имущество и интереси като фактически е проверено имуществото на 10 195 лица - магистратите, техните съпрузи, лицата, с които се намират във фактическо съжителство на съпружески начала и ненавършилите им пълнолетие деца.

За отчетния период, по предложение на ИВСС, колегиите на ВСС са образували осем дисциплинарни производства срещу магистрати. До ръководителите на съдилищата, прокуратурата и следствието са отправени общо 40 сигнала, съдържащи препоръки за преценка необходимостта от налагане на дисциплинираща мярка.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
120 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини