МС: С предложения за законови промени се цели подобряване на административното обслужване

  • 25 юни 2019 16:43

  • 310
  • 0
МС: С предложения за законови промени се цели подобряване на административното обслужване
© Novini.bg

Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за техническите изисквания към продуктите /ЗТИП/ е публикуван за обществено обсъждане на Портала за обществени консултации.

Проектозаконът е в изпълнение на Решение 704 от 5 октомври 2018 г. на Министерския съвет за приемане на мерки за трансформация на модела на административно обслужване. С предложените промени се определят сроковете, в които административният орган следва да се произнесе по депозирани пред него искания за предоставяне на административна услуга. До настоящия момент тези срокове са регламентирани в подзаконовите нормативни актове, издадени по приложение на разпоредби на ЗТИП.

Законът за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност обаче изисква сроковете, в които административният орган трябва да се произнесе, да бъдат регламентирани в закон. Това обосновава необходимостта от приемане на предлаганите изменения и допълнения в ЗТИП.

Въвеждат се механизми за осигуряване на бързина, откритост и предвидимост при предоставянето на административните услуги, както и се премахва противоречието несъответствието между разпоредби на ЗТИП и такива на Административнопроцесуалния кодекс и Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
310 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини