Петя Аврамова: С ресурс от 1,6 млрд. лв. се обновяват 39 големи и средни български града

  • 21 юни 2019 11:11

  • 564
  • 0
Петя Аврамова: С ресурс от 1,6 млрд. лв. се обновяват 39 големи и средни български града
© Булфото (архив)

С ресурс от 1,6 млрд. лв. по оперативна програма „Региони в растеж“ се обновяват 39 големи и средни български града. Това каза министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя АврамоваПетя АврамоваПетя Аврамова е родена във Враца на 29 май 1963 г. Била е народен представител от 42-то Народно по време на откриването на конференцията „Бизнесът и регионите".

„Всички ние - и бизнесът, и държавата, имаме една обща цел - постигане на устойчиво и балансирано развитие на регионите в България“, допълни Аврамова.

Тя посочи, че бизнесът развива производство, прави инвестиции, открива работни места, а задачата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството е да създаде необходимите условия за стабилна и предвидима икономическа среда.

„Нужна е и добра инфраструктура, защото азбучна истина е, че колкото по-мощна става индустрията, толкова по-добри трябва да бъдат пътищата. Ключови са и инвестициите във ВИК мрежата, както и тези в благоустройството на градовете. В момента с ресурс от 1,6 млрд. лв. по оперативна програма „Региони в растеж“ се обновяват 39 големи и средни български града“, подчерта Аврамова.

Тя изтъкна, че това са проекти за възстановяване на паркове, улици и площади, за образователна, спортна и социална инфраструктура, както и транспорт, енергийна ефективност, в изпълнението на които участват стотици големи, средни и малки фирми. „Големи са възможностите и по останалите приоритети и приоритетни оси на програмата, чийто ресурс е близо милиард и половина. Искам, обаче, да обърна специално внимание на инвестициите с финансови инструменти, защото значението им в следващия програмен период ще се увеличава. Периодът 2007-20013 година за проекта за градско развитие с финансови инструменти по оперативна програма „Регионално развитие“ чрез инициативата „Джесика“ доведоха до генериране на над 600 нови работни места в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен“, посочи министърът.

По думите ѝ е бил заложен публичен ресурс от 66 млн. лв., който е привлякъл 4 пъти по-голямо частно финансиране. „Реализирани бяха 40 проекта, сред най-значимите инвестиции, с участието на българския бизнес със строителството на завод за замразени тестени изделия в Пловдив, завод за резервни части в зона с потенциал за икономическо развитие в Русе. Извърши се реконструкция и бе купено ново оборудване за болници в София. С участието на българския бизнес, строително-ремонтните дейности, доставките и услугите, бяха реализирани редица мащабни спортни обекти, като спортните комплекси „Арена Бургас“, този на Зона Б 5, град София и много други“, каза още Аврамова.

Тя подчерта, че всички проекти са реализирани изцяло с кредитен ресурс по оперативната програма. „Инициативата е отворена за кандидатстване за българския бизнес и местните власти към настоящия момент с хоризонт до 2025 година“, посочи министърът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
564 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини