Петя Аврамова даде „зелена светлина“ за строителството на пътна връзка „Марина бара“ в града

  • 10 май 2019 15:50

  • 527
  • 0
Петя Аврамова даде „зелена светлина“ за строителството на пътна връзка „Марина бара“ в града
© Община Перник

На официална церемония в Министерството на регионалното развитие и благоустройството кметът на Община Перник д-р Вяра Церовска връчи на министър инж. Петя АврамоваПетя АврамоваПетя Аврамова е родена във Враца на 29 май 1963 г. Била е народен представител от 42-то Народно проекта за изграждането на нова отбивка по скоростната магистрала при пътен възел „Марина бара“ в града. Това съобщиха от пресцентъра на Община Перник.

На срещата присъства и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) Георги Терзийски. 

Проектът е чакан от жителите на Перник вече 20 години. С него ще бъде направена трета отбивка на околовръстния път на град Перник, която ще даде възможност на пътникопотока да влиза по-бързо към централната градска част. Досега това ставаше само на две места – в началото на кв. „Изток“ и при кв. „Хумни дол“. Проектът за пътния възел е на стойност 894 000 лева с ДДС и включва строителство на пътна отсечка с дължина 150 м, втори коловоз по ЖП линията София – Радомир и укрепителни дейности.

Министър Аврамова каза, че лично се е убедила в необходимостта от изграждането на тази пътна връзка, която ще улесни изключително много жителите и гостите на Перник. Тя напомни, че сумата е залегнала в бюджета на АПИ за 2019. Предстои в най-скоро време да стартира процедура по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител. Следващата седмица Община Перник и АПИ ще подпишат споразумение за изграждане на отсечката, като Общината осигурява проекта и терена, а пътната агенция ще финансира самото строителство.

Кметът на Община Перник д-р Вяра Церовска коментира, че с реализацията на пътната връзка трафикът ще се облекчи значително. Тя информира, че според данните от трафик камерите ежедневно между София и Перник пътуват 27 000 превозни средства, което налага мерки за намаляване напрежението на входовете на града. Тя благодари на министър Аврамова и Георги Терзийски за спазеният ангажимент към Перник.

Кметът на Общината информира още, че е финализирана обществената поръчка за избор на изпълнител за ремонта на пътя Драгичево-Рударци- Кладница, където живеят около 8000 жители на София, както 1500 души местно население. В проект са и две нови кръгови кръстовища при входа на Перник от автомагистрала „Люлин“.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
527 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини