Милка Христова от БСП: Оправданието на Фандъкова за "Чистота Искър" е несъстоятелно

  • 20 юни 2019 16:46

  • 418
  • 4
Милка Христова от БСП: Оправданието на Фандъкова за "Чистота Искър" е несъстоятелно
© БСП, пресцентър

Опитът на кмета Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска да представи скандала с "Чистота Искър" като приключен е несъстоятелен, тъй като противоречи на фактите. Това заяви заместник-председателят на Столичния общински съвет (СОС) от БСП Милка Христова. Тя показа хронология на събитията от началото на годината, от която става ясно, че управляващите в Столична община за пореден път се опитват да скрият проблем като го представят за приключен, поради "взети вече мерки", съобщиха от пресцентъра на БСП - София.

"Въпреки обясненията на кмета Фандъкова, продължавам категорично да настоявам докладът от извършената проверка на "Чистота Искър“ от отдел "Вътрешен контрол" да бъде предоставен на Столичния общински съвет, който е принципал на общинското дружество. Тази проверка беше направена по повод сигнал за наличие на редица нарушения в дейността на това дружество. В него се съдържа информация и за редица други тежки нарушения, различни от скандалния договор за "наем на техника" с "Грийн партнерс" ЕАД. Затова е изключително важно ние, общинските съветници, да бъдем информирани за всички констатирани нарушения в доклада".

Според Милка Христова, управляващите в Столична община полагат голямо старание да приключат бързо разразилия се на сесията на 13-и юни скандал, свързан с "Чистота Искър", тъй като най-вероятно констатациите в този доклад са крайно нелицеприятни за тях.

"По думите на кмета, случаят следва да се счита за приключен, тъй като в началото на годината управителят Юлиан Михайлов е уволнен в хода на проверката, именно заради договора за наем на техника с "Грийн партнерс" за 12 млн. лв. Фактите обаче са съвсем различни, обясни Милка Христова. - С решение № 49/31.01.2019 г. СОС преобразува правната форма на "Чистота Искър" от ЕООД в ЕАД, като в съвета на директорите беше включен и Юлиан Михайлов. На него му беше възложено да извърши всички необходими действия по вписването на промяната, като до нея остава управител на дружеството. С решение № 96/14.02.2019 г. на СОС по доклад с вх. № СОА19-ТД26-215/1/12.02.2019 г. Юлиан Михайлов беше заменен, а на негово място в Съвета на директорите на "Чистота Искър" беше избран Стефан Пейков. В посочения доклад, който е от една страница, няма нито дума за причините за предлаганата замяна, още по-малко пък констатации за установени нарушения в хода на извършвана проверка, в това число и за договора за наемане на техника с "Грийн партнерс" АД. Тук още веднъж обръщам внимание, че Юлиан Михайлов е само заменен в Съвета на директорите, а не е освободен от длъжност поради нарушения. Вписването на преобразуването на дружеството в ЕАД и на новия съвет на директорите в търговския регистър става на 11.04.2019 г. и оттогава възникват правомощията на новия изпълнителен директор Стефан Пейков. Не ми е известно дотогава дружеството да е управлявано от друг управител, различен от Юлиан Михайлов".

Милка Христова е категорична, че Столична община опитва да замете случая под килима със съобщението, че ще предаде резултатите от проверката на "Чистота Искър" на компетентнтите институции.

"Преди да стигне до специализираните органи, докладът трябва да бъде предоставен на Столичния общински съвет, който е принципал на дружеството и не може по никакъв начин да бъде изместен в това му качество от органите на Прокуратурата, коментира заместник-председателят на СОС от БСП. - На кмета Фандъкова искам да припомня, че идеята дружеството да бъде преобразувано от ЕООД в ЕАД изобщо не възникна във връзка с последната проверка на "Вътрешен контрол", за да го представя сега тя като "взети мерки". Преобразуването е на дневен ред от началото на 2017 г., когато беше освободен за нарушения поредният управител на "Чистота Искър". Тази идея се реализира едва две години по-късно в конкретно решение № 49/31.01.2019 г. на СОС.

Междувременно в постоянните комисии бяха внасяни от Юлиан Михайлов документи за преобразуването, които не бяха издържани в правно отношение. Защо е било нужно това "тупане на топката", оставам да помислят гражданите на София. Надали има наивници".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
418 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
боби

2019.06.20 | 17:39

2

То институцията Фандъкова има ли нещо да й е наред?? София се е превърнала в една вечна строителна площадка, мръсна и прашна. Тя изобщо мие ли се или само тук, там из центъра и Столична Община!! Занемарена Столица!

2019.06.20 | 22:17

4

бобии, тя явно Не си от София и затова Не коментирай сельо!

Защо

2019.06.20 | 19:52

3

Защо не ми публикувате коментара?

2019.06.20 | 16:49

1

А па щото ти си много състоятелна, де.бела крадлива червена кравооо!

Добави коментар

Водещи новини