Петя Аврамова: Трябва да спрем обезлюдяването на по-малките населени места

За нас, като Министерство на регионалното развитие и благоустройството, е важно да подкрепяме всички региони в страната, за да спрем обезлюдяването на по-малките населени места и концентрацията на населението в големите градове. Затова със средства от националния бюджет и по линия на европейската солидарност се обновява градската среда, инвестира се в модернизацията на над 400 училища и детски градини, здравни и социални заведения. Това каза във Варна днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя АврамоваПетя АврамоваПетя Аврамова е родена във Враца на 29 май 1963 г. Била е народен представител от 42-то Народно, цитирана от пресцентъра на МРРБ.

Във Варна министър Аврамова е участвала в дискусията "Образцова община" и е връчила награди на отличени общини.

Петя АврамоваПетя АврамоваПетя Аврамова е родена във Враца на 29 май 1963 г. Била е народен представител от 42-то Народно е обърнала внимание, че през новия програмен период се предвижда фокусът да бъде върху проекти, които отговарят на нуждите и спецификите на всяка област. Така финансирането ще стигне и до най-малките населени места и няма да има бели петна по картата на България, което ще позволи на хората да останат по родните си места.

Изграждането на модерна пътна инфраструктура продължава да бъде приоритет, защото удобните пътища привличат нови инвестиции, правят хората гъвкави и мобилни, подобрява качеството на живот, е казала министър Аврамова.
По думите й, затова се ускорява изграждането на автомагистрала "Хемус". Предвижда се връзката между София и морската ни столица да бъде готова до края на 2023 г. Внимание се обръща и на по-малките пътни артерии, които също са важни за икономическото развитие на региона. Със средства от ОПРР вече е напълно ремонтиран второкласният път Варна - Добрич - Кардам, който е най-кратката връзка от Румъния към курортите по българското Черноморие. Със средства от бюджета на АПИ в размер на близо 26 млн. лв. бяха ремонтирани виадукт "Звездица" и 8 км от АМ "Черно море", както и 12 км от първокласния път Златни пясъци - Варна.

В отговор на въпрос от медии за изграждането на автомагистралата "Черно море" министър Аврамова е коментирала, че магистралният пръстен е приоритет на правителството, но се работи според възможностите на бюджета и средствата от европейските фондове. Обсъждани са различни варианти, включително концесия. В момента с европейско финансиране се изгражда магистрала "Струма", като тече тръжна процедура за участъка през Кресненското дефиле. От бюджета бяха осигурени 112 млн. лв. без ДДС за 134 км от магистрала "Хемус". Работи се по изготвянето на всички проекти, ПУП-ове и парцеларни планове за последния участък от 90 км между Велико Търново и Буховци на магистралата, припомнят от МРРБ.

Около 240 млн. лв. са необходими за основен ремонт на долно и горно строене, подмяна на пътната плоча и асфалтовата настилка на Аспаруховия мост, защото съоръжението е подобно на виадуктите по магистралите. За него ще се търсят целеви средства. Текущият ремонт се изпълнява от общината по споразумение с АПИ.

Сред важните за Варна проекти е и този за ВиК инфраструктура на стойност близо 140 млн. лв. Над 80 млн. лв. ще бъдат предоставени безвъзмездно от ОперативнаТА програма "Околна среда 2014-2020". ВиК дружеството вече входира проекта в Управляващия орган.

Регионалният министър Аврамова е коментирала, че вече има концепция за нов Закон за водоснабдяването и канализацията. Предстои да бъде сформирана работна група, която ще изготвя текстовете. Обсъждат се всякакви варианти, така че секторът, който е недофинансиран, да може да предоставя добра услуга. Преработва се проектът на наредбата за ВиК услугите, като се търси най-справедливия начин за разпределение на отчетените водни количества.

Коментари

 1. 2019.10.22 | 10:24

  Вече е твърде късно да върнете хората обратно.

 2. 2019.06.29 | 13:31

  Как като се въдят само крадливи мангали ли

 3. 2019.06.04 | 20:36

  Направете промени в Наказателния кодекс(това поне можете да правите добре),който да забрани на младите хора да не се доближават до терминал 2 , а който се доближи на 50 м разстояние дори, да следва осъждане на задължително заселванe в село,избрано
  от младия престъпник.Така за една година ще напълните селата с млади хора,при това - специалисти.

  1. 2019.06.05 | 15:17

   Това го правеше Правешкия селяндур.

 4. 2019.06.05 | 01:33

  Унищожихте селата,а сега ще ги заселвате,баба ми казваше КЪЩА ДА РАЗТУРИ КЕНЕФ ДА НАПРАВИ та и вашта работа е такава

  1. 2019.06.05 | 15:13

   Селата ги онищожиха комунистите с национализацията. Иззеха имотите, добитъка на населението и направиха ТКЗСта, а по късно АПКта. Хората останаха без поминък,и така тръгна великото пресселение към градовете. Комунизмът, там е заровено кучето а не в демокрацията.

 5. 2019.06.05 | 04:29

  ПЕПО - само плямпате глупости и едно и също го слушаме години наред.

 6. 2019.06.04 | 20:38

  Наистина ли?
  И как ще стане това?

  1. 2019.06.05 | 00:36

   МНОГО ЛЕСНО- ГОСПОДА МИНИСТРИТЕ И ДЕПУТАТИТЕ И СИЕ ЩЕ СЕ ВЪРНАТ ПО РОДНИТЕ СЕЛА И МАХАЛИ . И БЕЗ ТОВА НИЩО НЕ ПРАВЯТ У СОФИЯ ....

 7. 2019.06.04 | 22:28

  Тя ще се засели в някое село барабар с родата

 8. 2019.06.04 | 21:52

  Петя,Петя... Ако си искрена, аз ще организирам подписка да ви съберем пари за билети и да ви изпратим с фанфари от терминал 2! На майната ви...

 9. 2019.06.04 | 21:25

  Да бе да-пълни клишета и боза!

 10. 2019.06.04 | 21:11

  като докарате китайци .а младите вие ги изпъдихте , мизерията тука е на всякъде по селата .

 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет