Петър Димитров: Изпълнителната власт регулира всички важни решения на ДКЕВР

  • 08 март 2012 13:56

  • 1250
  • 2
Петър Димитров: Изпълнителната власт регулира всички важни решения на ДКЕВР
©

Промените в Закона за енергетиката не отговарят не европейските изисквания и не постигат поставените цели, затова нямаме основание да го подкрепим.

Това заяви от парламентарната трибуна Петър Димитров от ПГ на Коалиция за България и министър на икономиката и енергетиката в правителството на Тройната коалиция по време на обсъждането на промени в Закона за енергетиката.

"Това е преименуване на досегашния монопол. Ще има ли енергийна борса, каквато министър Трайков ни обеща преди около три години? Сега вече Европа ви пита, а не опозицията. Каква ще бъде политическата независимост на председателя и членовете на ДКЕВР? Правилата за организиране на работата на ДКЕВР се определят от Министерския съвет. Тарифите за таксите също се определят от Министерския съвет. Не е ясно пред кого се отчита ДКЕВР по повод на даренията, които в момента са толкова актуални в България. Нищо не се казва по този въпрос. Следващата критика – има ли някой, който е над ДКЕВР, който да е различен от Министерски съвет, от министъра, от изпълнителната власт, пред който ДКЕВР да се отчита? Всички най-важни решения на ДКЕВР се регулират от изпълнителната власт, а това е органът, който трябва да защитава българите. Цяла България издържа „Топлофикация”, заяви бившият икономически министър.

Според него законът е необходим е необходим. "Това е горе-долу законът, който трябва да реализира енергийната мечта на обединена Европа – да се осигури равен достъп – изключително важен въпрос предвид монопола на някой външни доставчици, да се осигури свободен избор на потребителя, защита на правата на потребителите. Изключително важен въпрос, изключително трудни за решаване въпроси”, каза Петър Димитров.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко заяви от парламентарната трибуна в изказване от името на вносителя, че законопроектът обръща внимание на мерките за защита на крайните клиенти, възможността за смяна на доставчика на енергия. "Промените целят да улеснят трансграничната търговия с енергия, да повишат прозрачността на пазара. Надявам се, че ще подкрепите така предложения проект", посочи Трайков.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1250 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
gigi

2012.03.08 | 23:59

2
какво да кажем оня ден пред тв семерджиев имаше часовник от не знам колко лева.имал и бентли. първо казва че ЕРП-та искат с 3 до 9% увеличение а после казва не с толкова ние ги притиснахме и намалихме на 10% имам чувството че е на зплата към ЕРП-тo и си му личи. такива в китаи ги разтрелват на стадиона... кога ще го видим и тук
В. Т.

2012.03.08 | 18:59

1
Откакто се помня топлофикация София е все на загуба . Никои до сега не е довел до знанието на данъкоплатците от кой и как се покриват тези загуби.Дано не съм прав ако ,както си мисля ние данъкоплатците да плащаме примерно отоплението на софиянци.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини