Екатерина Захариева поздрави българите на остров Крит за първия им събор

  • 02 юни 2019 13:43

  • 443
  • 1
Екатерина Захариева поздрави българите на остров Крит за първия им събор
©

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на поздрави българската общност на остров Крит по случай организирания там първи български събор.

„Поздравявам Ви за инициативата да отпразнувате българските бит и култура, както и да затвърдите връзката между сънародниците ни на остров Крит и България“, заяви Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на в поздравителен адрес към Сдружението на българите на остров Крит. Тя подчерта примера, който сънародниците ни дават, за родолюбие и сила на българския дух.

На 1 и 2 юни в рамките на събора сдружението е организирало изложба "Нашата България", включваща фотографии, атрибути и предмети на българското народно творчество и изкуство, традиции и култура. Както на всеки български събор, и на този има вкусна трапеза с традиционни български ястия, както и музика и народни танци. За децата от четирите български неделни училища е предвиден открит урок „Кой е Петко Воевода“.

На остров Крит в Гърция постоянно живеят около 15 000 българи, а 10 000 идват там като временно работещи, сочат данни на сдружението.

Последвайте канала на

Novini.bg
443 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2019.06.03 | 16:46

1

Самото местно население на Крит носи българските гени. Както вече се знае от историците, Критската култура е основана от пеласго-траки 3000г. преди Христа.

Добави коментар

Водещи новини