Започва одит в ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация"

  • 30 май 2019 15:44

  • 969
  • 1
Започва одит в ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация"
© Pixabay

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети назначи одит в Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГД ГВА). Това съобщиха от пресцентъра на министерството. 

Одиторите ще проверят изпълнението на контролните и регулаторни функции на главната дирекция, свързани с осигуряване на безопасността на гражданското въздухоплаване. Предметът на проверката включва и изследване на капацитета за изпълнение на контролната и административнонаказателната дейност, функциите по сертифициране и надзор, както и управлението на работните процеси в администрацията. 

Министър Желязков разпореди на ГД ГВА да извърши пълен анализ на нормативната уредба, регламентираща безопасността на гражданската авиация, включително и регулацията на т.нар. лека авиация. Резултатите от анализа ще дадат необходимите данни за предприемане на промени, които биха засегнали и Националния план за безопасност в гражданското въздухоплаване, одобрен през ноември 2018 г. Също така е възложена проверка на всички летателни площадки на територията на страната. 

Предстои да бъде подписано Споразумение за взаимодействие между Европейската агенция за авиационна безопасност, ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" и всички национални контролни органи на държавите членки. Чрез него ще се гарантира установяването и поддържането на високо ниво на безопасност в гражданското въздухоплаване в Европейския съюз. 

За набелязване на допълнителни мерки за подобряване на безопасността на гражданското въздухоплаване министърът поиска среща с директора на Европейската агенция за авиационна безопасност. 

С предложения за промени в Закона за гражданското въздухоплаване е предвидено създаването на Национален борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт. 

След приключване на проверките министърът ще представи резултатите пред Министерския съвет и ще предложи конкретни мерки в сектора. 
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
969 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Един от бранша .....

2019.05.30 | 20:03

1

Както казва българският народ : рибата се вмирисва от към главата ! С риск да бъда разпънат на кръст ще попитам хората от ГД ГВА : нима Вие не знаете ,че на "поляната " край Белозем и на "уж лицензираната поляна" край шуменското село Градище се изпълняват нерегламентирани полети ? Нима е много трудно да се проверят всички , абсолютно всички налични ВС на територията на България и де се вземат адекватни мерки ? Г-да от ГД ГВА , г-да от "сивата авиация " какво щеше да се случи ако катастрофите бяха се случили няколко секунди по-рано или по-късно ,но над населено място и всичко се беше превърнало в една касапница ? Нима никой не знае , че в Плевен има един "пилот , който не слиза от страниците на Facebook " и всяка събота и неделя лети ниско над града ?

Добави коментар

Водещи новини