ЮНЕСКО ще подкрепи създаването в България на Международен институт за устойчиви технологии с апаратура от ЦЕРН

България ще продължи да работи активно в рамките на ЮНЕСКО за постигане на консенсус по отношение на програмите на организацията, провежданите реформи, както и за преодоляване на финансовите затруднения, свързани с нейния бюджет. Това заяви днес президентът Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на на среща на „Дондуков“ 2 с генералния директор на Организацията на ООН за образование, наука и култура /ЮНЕСКО/ Одри Азуле. Одри Азуле е на официално посещение в България по покана на държавния глава за участие в тържественото отбелязване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май.

Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на подчерта на срещата, че като страна с богато културно и историческо наследство, задълбочаването на сътрудничеството на България с ЮНЕСКО е наш приоритет. „България е страна, допринесла за развитието на европейската цивилизация, и работи за изграждането на мирен свят, основан на сътрудничество и преодоляване на етнически, религиозни и расови различия“, заяви Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

ЮНЕСКО ще подкрепи създаването в България на Международен институт за устойчиви технологии с апаратура от ЦЕРН, който да се фокусира върху научни и медицински изследвания и лечение на онкологични заболявания, заяви на срещата генералният директор на ЮНЕСКО. Идеята за създаването на такъв център у нас беше представена от президента Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на още при първата му среща с Одри Азуле в Париж през 2017 г.

„Не става въпрос само за развитието на наука у нас, говорим за научна свързаност в региона, за възможността наши млади специалисти да работят със световноизвестни учени, за създаването на център, който да предотврати отлива на млади хора от нашия регион и който ще има голям социален ефект“, посочи президентът. По думите на Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на регионалният център ще има положителен ефект и в сферата на здравеопазването, като вече е осигурено начално финансиране за неговото изграждане. „Силно се надявам, че българското правителство ще подкрепи проекта“, добави държавният глава.

„Благодаря, че ме поканихте да присъствам на този важен, богат и светъл празник, който се вписва в духа на ЮНЕСКО. Каква по-добра идея от тази да съм тук на 24 май, за да честваме азбуката, културата, креативността, младите хора. Това е много важен празник за всички българи. Затова за мен е голяма чест да имам удоволствието да го споделя утре с вас“, заяви Одри Азуле.

Тя оцени високо подкрепата на България в Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО и приноса на страната ни за модернизирането на организацията. „Това ни дава възможност да осигурим спокойна, но и амбициозна рамка за нашата работа, защото много предизвикателства не могат да бъдат разрешени без култура, без наука“, заяви Одри Азуле и открои усилията на ЮНЕСКО за опазване на културното многообразие и на световното културно наследство, особено в региони, обхванати от кризи и войни.

По време на срещата бяха обсъдени и редица въпроси, свързани с дигитализацията на културното наследство, развитието на устойчив културен туризъм, i опазване на биоразнообразието в България, и други.

По-рано днес генералният директор на ЮНЕСКО изнесе в аулата на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ лекция на тема: „ЮНЕСКО и предизвикателствата на 21-ви век“.

Коментари

 1. 2019.05.24 | 11:39

  Какво значи ФАТМАК-? Нали е генерал от НАТО-високо престижна институция,не стига случайно до него...

 2. 2019.05.24 | 07:44

  СВОБОДНИ ТЕРМИНОЛОГИЧНИ АСОЦИАЦИИ - ТИПИЧНО ЗА ДЪРТИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ НЕКАДЪРНИЦИ НАКИЧИЛИ СЕ С ПРОФЕСОРСКИ ТИТЛИ ПО ВРЪЗКАРСКИ НАЧИН.

 3. 2019.05.23 | 23:14

  ЗАГЛАВИЕТО ПОКАЗВА ЕДИНСТВЕНО КОЛКО ПРОСТ Е ФАТМАКА. ЦЕРН НЕ СЕ ЗАНИМАВА С УСТОЙЧИВИ ТЕХНОЛОГИИ, А ЮНЕСКО СЪЩО.

 4. 2019.05.23 | 23:12

  юнеско ще подкрепи институт за физика на елементарни частици? хахахахахаахаха радев е като текезесарска кирка

 5. 2019.05.23 | 21:06

  "Силно се надявам, че българското правителство ще подкрепи проекта“, добави държавният глава.

  Стига бе.....!?

  Сериозно ли се надявате, г-н президент, на разбиране от страна на правителството !?

  Плаюването по управляващите, на подадена ръка ли Ви прилича ?

  Сега с какви очи, очаквате да Ви разберат ?

 6. 2019.05.23 | 19:28

  НИКОГА НЕ СЪМ ХАРЕСВАЛ КОЛАЙДЕРА В ЦЕРН.НЕ НИ Е РАБОТА ДА СЕ БЪРКАМЕ В БОЖИИТЕ РАБОТИ.

  1. 2019.05.23 | 20:44

   И не обичам химията, но като ме боли глава пия аспирин а не се оправям с молитва.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет