Вежди Рашидов: България и Турция заедно да запишат Желязната църква “Свети Стефан” в световното наследство на ЮНЕСКО

  • 25 февруари 2019 16:26

  • 667
  • 1
Вежди Рашидов: България и Турция заедно да запишат Желязната църква “Свети Стефан” в световното наследство на ЮНЕСКО
© Народно събрание

България и Турция заедно да предложат Желязната църква “Свети Стефан” в Истанбул да бъде вписана в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, защото тя е уникален паметник на културата. 

Това предложи днес председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко на срещата си в Анкара с турския си колега Емруллах Ишлер, председател на Комисията по националното образование, културата, младежта и спорта на Великото национално събрание на Турция, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Двамата се обединиха около необходимостта от задълбочаване на сътрудничеството между двете парламентарни комисии. Турция и България оценяват високо усилията на двете страни за опазване на културното наследство, а идеята за съвместни предложения за записване в т.н. Индикативна листа на ЮНЕСКО може да бъде разширена в бъдеще. Емруллах Ишлер сподели, че реставрацията на Желязната църква е отличен пример за стремежа на двете страни да покажат в пълния му блясък за поколения напред един храм, в който е въплътен талант и вдъхновение.

Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко получи в Анкара и висока оценка за усилията си още като министър на културата да подпише двустранно споразумение за предотвратяване на нелегалния трафик на културни ценности. Документът има устойчиво значение в тази област, е мнението на експертите. Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко и Емруллах Ишлер се договориха двете парламентарни комисии да проведат съвместно заседание в удобно и за двете страни време. За Турция представлява интерес и сътрудничеството с Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, който функционира в София.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
667 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Tracioteat

2019.02.25 | 16:38

1

Сега Google плаща $ 17000 до $ 22000 на месец за работа онлайн от home.I са се присъединили към тази работа преди 2 месеца и аз съм спечелил $ 20544 през първия месец от тази работа.


------------>>>>> w­w­w­.­T­r­a­d­e­4­6.­c­o­m

Добави коментар

Водещи новини