Ципрас: Енергийната сигурност и диверсификацията остават много важни приоритети за целия ни регион

  • 22 май 2019 13:05

  • 1337
  • 18
© Правителствена информационна служба

От Гърция много обичат да идват на отдих и почивка в България. Това заяви гръцкият премиер Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли преди с премиера Борисов да дадат старт на изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция.

“От тук към Гърция хората ходят на море, а от нашата страна към България идват на планина", каза още той.

Двамата обсъдиха и сътрудничеството между двете страни в различни области. Преди първата копка Ципрас бе посрещнат традиционно с питка, мед и сол.

 

"Благодаря горещо на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г за топлото посрещане. Границата ни някога разделяше два различни свята, а днес е един преход между две страни и два народа, които си сътрудничат. Енергийната сигурност и диверсификацията остават много важни приоритети за целия ни регион. Обеден съм, че преходът към по-чисти енергии изисква активно участие на всички страни от региона", допълни Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли.

"Искаме да превърнем Балканите в един регион на развитието", коментира той.

"IGB ще черпи газ и от терминала за втечнен природен газ, който ще бъде изграден в Александруполис", разкри Ципрас.

"Свързаността на Балканските страни чрез мрежи за пренос на енергия, е нов решаващ залог за нашия регион", допълни гръцкият премиер.

 

Във видео обръщение заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за енергийния съюз Марош Шефчович заяви, че приветства старта на изграждането на газовата връзка. „Проектът IGB е един от ключовите за изграждането на Европейския енергиен съюз. Днешният ден е исторически за всички европейци - както за тези, които живеят в Гърция и България, така и за всички останали, включително в Брюксел. Проектът ще съдейства за повишаване на енергийната сигурност и по-добре интегриран регионален газов пазар. IGB осигурява ключовите елементи от стратегията на ЕС за развитие на сигурна и устойчива енергетика. Твърдо съм уверен, че първият газ по интерконектора ще потече през януари 2021 г.“, каза заместник-председателят на ЕК.

„Днес се реализират договореностите между президента Илхам Алиев и премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. Изразявам благодарност към българската страна, защото това е един от мащабните проекти в Южния газов коридор, по който България ще получава газ от Азербайджан“, заяви Ягуб Еюбов – първи заместник министър-председател на Република Азербайджан, който също участваше в церемонията в Кирково.

Интерконекторът между България и Гърция е един от приоритетните проекти за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в Европейския съюз. Той е изключително важен и от гледна точка осигуряване на диверсификация на източниците и доставките на газ за България и региона на Югоизточна Европа. Междусистемната газова връзка ще доведе до реално разнообразяване на източниците на природен газ – чрез него ще получаваме азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод, освен това през интерконектора България ще може да получава доставки и през терминала на Александруполис за втечнен природен газ от САЩ, Катар, Алжир, Израел, Египет и други.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1337 18

Свързани новини

Коментари 18

Добави коментар
Уча се !

2019.05.22 | 15:19

18

Тук е пълно с малоумни "коментатори" !

Един нарича Борисов червен, друг въпреки това, че ГЕРБ работят за него, ги нарича крадци, трети не може да си подреди мислите и пише, като неграмотен тъпанар !

Добре, че все още, не сте мнозинство в държавата !

Тъпанари като вас, гласуват за БСП-БКПнаследници, които три пъти фалираха България и допринесоха най-много за появата на малоумници, като вас !

Сега същите тези крадци, викат "дръжте крадеца" и заедно с малоумниците, които създадоха, пречат на България, да се развива!


Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2019.05.22 | 13:05

4

Браво на Ципрас и Бойко!

Сега е време да се довърши и магистрала Струма, че да се пътува по-бързо и по-безопасно в двете посоки!

А червените нека мрат от яд!

До някъде си прав

2019.05.22 | 15:10

17

Но няма нужда, да мразиш
Русия !
Режима на упрамление в Русия и Русия, не са едно и също нещо !

Иначе ца "браво Бойко и браво Ципрас" съм с дви ръце !

БСП-БКПнаследници могат само да "тролят", да лъжат, да злобеят, да крадат и да рушат България !

Доказано с факти, при това четири пъти !

А сега били алтернатива !

Алтернатива са само на БКП, по крадене и лъгане !

А на ГЕРБ няма как да са алтернатива, дори и след 50 тодини !

ГЕРБ буквално строят нова България, щото за 10 години, направиха толкова магистрали, колкото крадците от БСП-БКПнаследници, не можаха за 70 години !

Само с това ги бият, да не говорим за всичко останало, което направиха за България, като санирането на шибаните комунистическои панелки, пречиствателните станции по морето, заводите за отпадъци, външната политика на разбирателство и добросъседство и т.н. !

В сравнение с ГЕРБ, БСП-БКПнаследници, са абсолютни разсипници !

2019.05.22 | 14:42

14

Искаш червеният Борисов да умре от яд ?

2019.05.22 | 14:16

13

ТАКИВА ИЗРОДИ КАТО ТОЗИ НЯМАТ БЛИЗКИ.ТЕ СА ЕГОИСТИ И СА СИ САМОДОСТАТЪЧНИ.ТОЧНО ЗА ТОВА ГИ НАРИЧАМ ИЗРОДИ.И ПОВЕЧЕТО ОТ ТЯХ ПОДКРЕПЯТ ШАЙКАТА.

Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2019.05.22 | 13:41

6

Трябва да си много прост за да бъдеш русороб!

ТРЯБВА СА СИ МНОГО ПРОСТ

2019.05.22 | 13:39

5

ЗА ДА СТАНЕШ ПЛАТЕН ТРОЛ НА КРАДЛИВАТА ШАЙКА ,КОЯТО УНИЩОЖАВА ДЪРЖАВАТА И БЛИЗКИТЕ ТИ.

мдам

2019.05.22 | 14:52

15

сега ще купуваме руска газ от турция. турците ще държат кранчето и ще правят пачки от раболепието на гробарите. какво им пречеше да пуснат и руския проект и интерконектори да правят. защо едното трябва да изключва другото????
отговор - хамериканксите господари така наредиха. даже апартамент гейт беше за да посочат правилния път на гербажиите, че явно се бяхя отклонили.

До простия!

2019.05.22 | 14:54

16

Не филосовствай, като си неинформиран и прост !

гост

2019.05.22 | 14:04

10

баси глупостите. Кажете по същество - заобикаля ли южен поток България и на кого дължим пропуснатите възможност и потенциални ползи от трансфера на газ към Европа. Между системните газови връзки са за наша сметка- да има за вътрешния пазар.

Kik

2019.05.22 | 14:13

12

Ама не ти ли е ясно кой командва парада бе пич? Казахме "НЕТ" на руския газ за да може Американците да ни продават техния втечнен. Колко газ и трябва на България. Два танкера на месец и стигат. Хич и тръба не ни трябва даже.

Kik

2019.05.22 | 14:11

11

А газа ще е най-вече от терминала - втечнен от САЩ то е ясно.

Kik

2019.05.22 | 13:58

8

И ето пак България стана империя и покори цяла Европа.

Kik

2019.05.22 | 13:59

9

Начело с Бойко Хан...

2019.05.22 | 12:21

1

Русия хептен ще го закъса с тези цени на газта. Путин трябва да помисли по въпроса.

цената на шистовия газ

2019.05.22 | 13:42

7

е 5-6 пъти по скъп от нормалния природен.НА КОГО ЩЕ ГО ПРОДАВАШ СЕ ПИТА. ПЕЧАЛБАТА Е ЗА ТОЗИ ,КОЙТО ТИ ПРОБУТА ТОЗИ БОЛКУК.

2019.05.22 | 12:55

3

Ние пък ходим всяко лято на почивка в Гърция...!Гръцкото море е по-чисто и по-спокойно...!Факт..!

????

2019.05.22 | 12:45

2

Г-н Ципрас,а ЗАЩО БЪЛГАРИТЕ НЕ обичат ТОВА????

Добави коментар

Водещи новини