НС ще гледа на първо четене промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари

  • 25 април 2019 06:59

  • 451
  • 2
НС ще гледа на първо четене промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари
© Булфото (архив)

Парламентът ще гледа на първо четене промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари.

В дневния ред на парламента са и промените в Закона за местните данъци и такси, с които се отменя допълнителният имотен данък в курортите. 

С измененията в Закона за мерките срещу изпирането на пари дружествата, които трябва да изпратят за одобрение в ДАНС своите планове за обучение на служителите по разпознаване на съмнителни операции или сделки във връзка с прилагането на закона, ще имат 6-месечен срок от публикуването в сайта на ДАНС на националната оценка на риска, да идентифицират рисковете и да ги включат в своите правилници, без да са задължени да ги внасят в дирекцията "Финансово разузнаване". 

Декларация за действителни собственици на фирми по Закона за мерките срещу изпирането на пари ще подават само онези, които не са вписани в регистър Булстат или в Търговския регистър. 

С промените отпада и задължението адвокатурата да докладва на ДАНС за всеки свой нов клиент, информира БНР. 

Промените в спешен порядък в Закона за местните данъци и такси идват след решението на Конституционния съд, съгласно което по-високите налози в курортите водят до неравно третиране на различните собственици, а имущественият данък се определя неправомерно от начина на ползване на жилищата. Досегашните текстове предвиждаха имотите в курортни населени места, които не са основно жилище, не се отдават под наем или не са регистрирани като туристически обекти, да се облагат с по-висок местен данък.

Последвайте канала на

Владимир Василев
451 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Умник Гюро

2019.04.25 | 07:58

1

Мерките срещу изпирането на пари трябва д започнат с незабавното обявяване на БКП/БСП-терористи извън закона и пращането на лидерите им в урановите мини или затворите.

бкп в белене!

2019.04.25 | 10:56

2

късно е вече, другари!!! я, по-добре да се изметете във ваканция - ние ще платим сметката, както винаги...

Добави коментар

Водещи новини