Парламентът прехвърли Фонда за преструктуриране на банки към БНБ

  • 24 април 2019 13:51

  • 281
  • 0
Парламентът прехвърли Фонда за преструктуриране на банки към БНБ
© Булфото (архив)

Парламентът прехвърли Фонда за преструктуриране на банки към Българската народна банка с окончателните промени в Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници. Това е мярка като част от плана за присъединяване на страната ни към ERM II и Банковия съюз. 

Фондът за преструктуриране на банки ще се прехвърли към Централната банка и в него ще се обособят два подфонда, гласуваха депутатите. С единия подфонд ще се финансира прилагането на инструментите и правомощията за преструктуриране по закона. В другия – ще се събират вноски в съответствие с европейския регламент и прехвърлянето им към Единния фонд за преструктурирането.

С приетите поправки депутатите решиха да бъде създадена Мостова банка и дружество за управление на активи към органа за преструктуриране. Функциите по учредяването ѝ се прехвърли на Фонда за гарантиране на влоговете. 

При изпълнение на задачите и упражняване на правомощията си националните органи за преструктуриране ще  прилагат европейския регламент до датата на установяване на тясно сътрудничество с Европейската централна банка. Така ще се регламентира ролята на Единния съвет по преструктуриране и националния орган за преструктуриране в национална рамка преди присъединяването на България към Единния механизъм за преструктуриране, чрез който се спасяват банки. 

Споразумението за установяване на тясно сътрудничество с Европейската централна банка се очаква най-рано през лятото на тази година. По регламент Единният фонд за преструктуриране е свързан с втория стълб на Банковия съюз, отбелязва БНР. 

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
281 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини