Иван Костов: Като премиер направих България много по-силна

  • 15 април 2019 13:04

  • 5231
  • 32
Иван Костов: Като премиер направих България много по-силна
© Булфото (архив)

В Европа няма национализъм. Тодор Живков също не е патриот, а комунистически диктатор. Не може човек, който е искал да прави България 16-та република на СССР, да се нарича националист.

Това заяви в предаването "Свободна зона" по ТВ Европа бившият премиер Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") -. "Имах съмнение, че първото СДС е избрано от БКП за опонент. Знаеше се за много хора, че не изглеждат „достоверни“. Не съм бил сътрудник на Иван Илиев, който беше главен икономически експерт на Тодор Живков. Други хора бяха. Ако бяха слушали Иван Илиев, нямаше през 1990 г. страната ни да стигне до фалит. Ако политиката на БКП беше много по-зряла, нямаше да се стигне до двете тежки катастрофи и щяхме да последваме сценария на Словакия и Полша. През първата половина на 80-те година България трудно започна да взима кредити, за да покрива външния си дълг. Иван Илиев и много други икономисти виждаха назряващата финансова криза", коментира Костов.

"Никога не съм бил привърженик на идеята за преустройство по времето на социализма, а за радикални промени. Бях доста по-радикален и казах в БНТ, че БКП не може да направи перестройката. Никога не съм бил привърженик на малката държава и на разграждането ѝ. Считал съм, че трябва да има демократизация в политическото общество", категоричен беше бившият министър-председател.

"Голяма част от българските проблеми произтича от слабите държавни институции. От БСП не са открили колелото, когато говорят за силна държава и институции. Всички западни страни са силни държави. Силата им произтича от финансовите им и икономически ангажименти. Когато бях премиер, направих много по-силна България, отколкото това, което заварих през 1997 г.", допълни бившият председател на СДС.

"Правителството на малцинството на Филип Димитров нямаше възможности да напредне. Съотношението на хората, които искаха демократични реформи и онези, които дърпаха СДС надолу, беше обратното, спрямо това, което имах аз като премиер. Подкрепял съм Филип Димитров, защото съм вярвал, че тя беше възможната в онази ситуация, в която се намираше страната. Другото щеше да бъде "премиер като кукла на конци". След 1989 г. нямаше много хора, които да наложат в СДС монолитна насока. Демократичната общност все още не беше узряла", каза още Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") -.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5231 32

Свързани новини

Коментари 32

Добави коментар

2019.04.16 | 13:14

31

иван костов--- "" пазарна цена е , цената която дава купувачът """... по тази цена господина продаде милиарди лв държавни активи срещу дву и трицифрени бг лева..... и така спаси българия от тотална разруха... ашколсун...

Ron Stoff

2019.04.18 | 16:00

32

Костов, до колкото му беше възможно, постъпи по единствения правилен начин, като финансов министър и м.п. Образно представена, соц. икономиката произвеждаше видии, които се завиваха с чук.

Кико

2019.04.15 | 16:36

22

Господ виждал всичко : е какво чака още! А аз му имах такова доверие! Може би не е християнин и оттам за него одговаря друг господ. Но да опита!

"леко" набожен"

2019.04.16 | 12:02

30

Казано е: БОГ ЗАБАВЯ, НО НЕ ЗАБРАВЯ!

А НИЕ, като благочестиви християни, ТРЯБВА „АКТИВНО ДА МУ ПОМАГАМЕ“ в божиите дела!

отворете си очите!

2019.04.16 | 10:17

29

сдс беше един от многото кремълски проекти - да имитираме многопартииност и демокрация ...

степан

2019.04.15 | 20:39

28

Нямаш си представа от това което направи тридесет процента от българите не доживяха 2000г. от инфаркт и рак ,шейсет процента под 30г. напуснаха страната с висше и средно седемдесет процента едва доживяха 60г. осемдесет процента села призраци и останаха деветдесет процента ромелии..ци които системно довършват останалите живи за да спасят с пенсионната система и нзк по времето на ББ който изглежда е учил политикономия от завещаните трудове по твоето време и даже постигна по добри резултати от учителя си България се състои вече предимно от 5 до 6 обласни града с тенденция и те да опустеят това ти е резултата и баба ГИЦКА на село ще го потвърди то стана АКСИОМА.

Дядо Йоцо

2019.04.15 | 20:37

27

Комунетата могат да очернят всеки.Гьобелс е много назад.

Ан справедливост

2019.04.15 | 19:44

24

Това е „ човека” съсипал България. Разграбването започна от него и още продължава, така ,че на бай Тошо трябваше да му целуват гъза, за това което е построил. Некадърници!!!

Павел

2019.04.15 | 20:17

26

Какво е построил бай ти Тошо, правешкия цървел бе??! От джоба ли си е дал пари и е работил с мистрията ли? Заводи, бълващи отрови и некачествена продукция, това е построил бай ти Тошо. Ама ти му целувай дъртия гъз, много те бива в това.

IVAN

2019.04.15 | 20:02

25

Ако България беше силна , не трябва да излизаш от затвора !!!

пепа пиг

2019.04.15 | 17:01

23

иване , иване едно само можеше да направиш за да продължи държавата развитието си ...Това едно щеше да те изтреля на върха и никой нямаше да те съди за нищо. Това едно струваше повече от всичко което направи , ала народа не оцени .Имаше всичката власт тогава и никой след това не събра толкова гласове за да забрани със закон комунистическата партия .Птичето каца веднъж на рамото .....а после иди , че го гони .Затова е трудно и сме последни и бедни !,защото всички комунистически фамилии обраха банките, даде им предприятията и заводите , продадоха ги и изнесоха парите по разни офшорни зони , а за народа който ти подари властта остана горчивия привкус на несъстояла се демокрация и много , много разочарования . Имай поне малко достойнство и запази мълчание докато си жив , защото ние които викахме по площадите не сме забравили тези времена .Какви книги си седнал да пишеш и какво ходиш да се оправдаваш по студиато ??!!Още болката е голяма и раната не се затваря .

Луд

2019.04.15 | 16:13

21

Цицане направи поне едно полезно нещо за хората. Прибери го тоя нагъл престъпник съсипал държавата. То бива безочие ама тоя надмина дори и рапона.

Анатема,@й дуко!До девето!

2019.04.15 | 16:10

20

Народен съд и бесило за гърбатия Кр....ц и четниците му, и конфискация на цялото им имущество,придобито по престъпен начин!
Драгалевският@....дук беше сатрап и шут на комунистическата номенклатура.
Явно разчита на късата памет на хората или очаква всички,които знаят това,вече да са покойници.
Достатъчно е да си припомним изнесените необорими фскти от такива фактори,като Антон Тодорав и Никола Филчев.Филчев го нарича без проява на тактичност - "крадец"!

Добави коментар

Водещи новини