Депутат от БСП: Здравеопазването е социална сфера, а не бизнес

  • 12 април 2019 08:44

  • 471
  • 4
Депутат от БСП: Здравеопазването е социална сфера, а не бизнес
©

Правителството отпуска допълнителни 50 млн. лева за повишаване на заплатите на медицинските сестри. По този начин стартовата заплата на медиците става 950 лева. Парите ще се дадат под формата на субсидии за болниците. Здравните работници не са доволни от решението и настояват размерът им да бъде две минимални работни заплати. А дали това искане ще оправи проблемите в здравеопазването. Това заяви   депутатът от БСП проф. Георги Михайлов пред Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че увеличение на заплатите още не се е случило, а до този момент само е обещано. По думите му отпуснатите пари от МС не решават основния проблем, който е достойно заплащане на специалисти от здравеопазването. Депутатът заяви, че от две години БСП говори за тези проблеми като политическа сила, но никой не иска да отстъпи от това статуквото, което обслужва определен кръг от хора.

"Като теглим чертата няма ефективно здравеопазване, има половинчати мерки, има институции на ръба на фалита, има благи приказки, след които избухващи протести, подаване на оставки, гасене на пожари из страната и приказки, които не отговарят на сериозната проблематика в здравеопазването и пътища, по които тя може да бъде решена", посочи Михайлов.

Според него решенията са реална оценка на дейността - сферата, в която се занимава здравният работник, рискът, който поема, квалификацията, която има, часова заетост. Той изказа възмущение, че вместо здравеопазването да бъде социална дейност, в нашата страна е превърнато в бизнес, от който страдат и специалистите и пациентите. Професорът е категоричен, че за промяната в здравеопазването ни, трябва да бъде направен надпартиен държавен модел, взаимстван от световно съществуващите модели.

Той сподели, че мястото на БСП е извън парламента, който е изгубил доверието на гражданите. На въпроса какво ще прави партията след евровота, Михайлов заяви: "Това ще реши Националния съвет и изпълнителното бюро на партията. Ние ще търсим подкрепа не само от нашето твърдо ядро, а от много повече избиратели".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
471 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2019.04.12 | 10:16

4

naprotiv zdraveopazvaneto otdavna e biznes i to mnogo pecelivsh i to niama nishto obshto nito pak iska da bade cast ot socialnata politika..

Димитрова

2019.04.12 | 09:11

3

Професоре, по-кротко с тегленето на чертата! Вие сте от поколението, което се развиваше по времето на социализма. Свидетел сте на случаите, когато лично вашия шеф в Детска клиника (до АГ-то) проф. Ниньо канеше сестрите, които са били дежурни на Нова година и ги е поздравявал за тяхната рабора! След него никой не си направи труда да продължи тази традиция. Как си позволявате да говорите по телевизиитте за достойно заплащане на сестрите!?Считам,че проблема на мед. сестри идва и от ВАС лекарите! Сега говорите за здравеопазване и "теглите чертата". Ако на Вас в ония години Ви бяха теглили чертата къде щяхте да се намирате,а? По-кротко с политическите изказвания! Повтарям Вие и такива като Вас сте виновни за окаяното състояние на мед. сестри! Спомнете си как се разхождахте с кожените панталони тогава (след появяването Ви отново на работа) и кой контролираше (освен старшия дежурен лекар) вашите назначения! Малко срам и морал трябва да Ви е останал! Колкото до БСП хората са ги избрали не да стоят извън парламента, какъвто и да той! Това поведение Ви подхожда на амплоато Ви Вероятно! И последно малко мисъл преди да се изказвате няма да Ви навреди!

2019.04.12 | 09:04

2

Хубаво говорите Професоре, правилно, но защо напълнихте и Вие собственото канче?

2019.04.12 | 08:53

1

Глупак

Добави коментар

Водещи новини