Необходим е нов закон за радиото и телевизията, смятат депутати и представители на СЕМ

  • 10 април 2019 13:52

  • 264
  • 0
Необходим е нов закон за радиото и телевизията, смятат депутати и представители на СЕМ
© Novini.bg

Има необходимост от нов закон за радиото и телевизията или сериозна промяна на сегашния. Около това се обединиха мненията на депутати и представители на Съвета за електронни медии /СЕМ/, които бяха изказани в парламента при обсъждането на доклада на регулатора за 2018 г. Докладът беше приет с 91 гласа "за" и 4 "въздържал се".

Проблемът не е в СЕМ, а в законите, които им дават толкова права, колкото отчитат, заяви в изказване председателят на Комисията по културата и медиите Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко. Той припомни, че сегашният закон не е пипан 20 години и призова регулатора да предложи законодателни промени, които да бъдат обсъдени в комисията. Важен въпрос според Рашидов е деморализирането на обществото. "Кой български гражданин наруши свободата на словото? Или този проблем е ръцете на самите медии?", попита той.

"Ние, искаме не искаме, с медиите сме едно цяло. Ако няма зрители, ако няма слушатели, сами се сещате, че съществуването на медиите е абсолютно излишно. Ние заедно съставляваме едно общо цяло. А в това цяло, за да не се правят грешки, СЕМ е органът, който ще трябва да контролира и в двете посоки", коментира Рашидов. Според него СЕМ трябва да следи за поведението на медиите и да гарантира както свободата на зрителите, така и свободата на самите медии. Имаме остра нужда от чисто нов закон или от фундаментални промени на сегашния, който е остарял морално и технологично, заяви Бетина Жотева от СЕМ. Тя припомни, че миналата година е приета нова европейска директива за аудиовизуални медийни услуги, която у нас трябва да се превърне в закон до септември-октомври 2020 г.

По силата на тази директива интернет-сайтовете трябва да се припознаят като електронни медии. Информацията, която идва от сайтовете, е много по-голяма от тази, която идва от телевизиите и радиата, има много хора, които се информират само от интернет, коментира Жотева.

Според новата директива всеки един сайт, който има аудио и визуална информация, трябва да е под контрола на регулаторен орган. Сега не можем нито да наблюдаваме сайтове, нито да пишем закони, каза Жотева. Тя отбеляза и проблем с недостига на финансиране на СЕМ.

Според Тома Биков от ГЕРБ важен е въпросът за отговорността на медиите. "Медиите към този момент не носят достатъчно отговорност. Това не е критика, това е съвет", каза той. Имаме нужда от минимално количество честност, човещина, проверка на новини и информация в интернет, смята той.

Според него политиците носят своята отговорност на няколко нива - през избори, през подаване на оставки, през понасяне на публичен линч. Може би трябва да попитаме колко е високо доверието в българските медии, коментира Биков и допълни, че високият рейтинг на една телевизия например не означава и високо доверието на зрителите към нея. Моят призив е медиите да знаят, че когато се руши доверието в останалите три власти, ще се руши доверието и в тях, а когато една медия не се ползва с доверие, тя спира да е медия, коментира той. Красимир Богданов от Обединените патриоти призова СЕМ да направи мониторинг на медиите, които използват субтитри при предаването на новини, свързани със Северна Македония и да им обърне внимание, че това е крайно неуместно и трябва да бъде прекратено. "Българската наука отдавна е доказала, че езикът, който се говори в Северна Македония, е регионална норма на българския книжовен език. Нещо повече - в една голяма част от съвременните граници на България се използва именно този диалект. Във връзка с това смятам за крайно неуместно централни български медии да продължават да използват субтитри, когато предоставят новини, свързани със Северна Македония", заяви депутатът.

Той отбеляза, че в духа на Договора за приятелство и добросъседство между България и Северна Македония на официални двустранни срещи между представители на двете държави превод не се използва. Богданов призова Министерството на финансите да обърне по-сериозно внимание на бюджета на СЕМ за следващата година, тъй като има необходимост от повече средства. Павел ШоповПавел Шопов Павел Димитров Шопов е роден в Пловдив. В родния си град завършва гимназия, а през 1981 година  от ОП отправи критики към някои предавания на БНТ. Според него се правели опити да се докаже, че Русия не ни е освободила.

Според него друго предаване имало за цел да дискредитира българските свещенослужители. В доклада на СЕМ се посочва, че общият обем наблюдение на радио- и телевизионни програми за 2018 г. е в размер на 23 426 часа, от тях за телевизионни програми - 14 938 часа, а за радио - 8488 часа. На пазара на аудио-визуалните медийни услуги работят 112 регистрирани български доставчици, които създават 145 програми. В радиосектора има 60 доставчици на медийни услуги, които имат индивидуални лицензии за доставяне на 84 програми чрез наземно аналогово радиоразпръскване. Все още съществува и кабелно разпространение на радиопрограми, където 23 регистрирани доставчици на радиоуслуги създават 24 кабелни радиопрограми.

От административнонаказателната дейност на СЕМ за 2018 г. е видно, че са издадени 42 наказателни постановления, от тях 38 са обжалвани и са образувани или предстои образуване на дела пред съответните съдилища, 4 не са обжалвани. Постановени са 48 съдебни решения.

Последвайте канала на

Novini.bg
264 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини