Необходим е нов закон за радиото и телевизията, смятат депутати и представители на СЕМ

10 април 2019 13:52

Необходим е нов закон за радиото и телевизията, смятат депутати и представители на СЕМ
© Novini.bg
213 0

Има необходимост от нов закон за радиото и телевизията или сериозна промяна на сегашния. Около това се обединиха мненията на депутати и представители на Съвета за електронни медии /СЕМ/, които бяха изказани в парламента при обсъждането на доклада на регулатора за 2018 г. Докладът беше приет с 91 гласа "за" и 4 "въздържал се".

Проблемът не е в СЕМ, а в законите, които им дават толкова права, колкото отчитат, заяви в изказване председателят на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов. Той припомни, че сегашният закон не е пипан 20 години и призова регулатора да предложи законодателни промени, които да бъдат обсъдени в комисията. Важен въпрос според Рашидов е деморализирането на обществото. "Кой български гражданин наруши свободата на словото? Или този проблем е ръцете на самите медии?", попита той.

"Ние, искаме не искаме, с медиите сме едно цяло. Ако няма зрители, ако няма слушатели, сами се сещате, че съществуването на медиите е абсолютно излишно. Ние заедно съставляваме едно общо цяло. А в това цяло, за да не се правят грешки, СЕМ е органът, който ще трябва да контролира и в двете посоки", коментира Рашидов. Според него СЕМ трябва да следи за поведението на медиите и да гарантира както свободата на зрителите, така и свободата на самите медии. Имаме остра нужда от чисто нов закон или от фундаментални промени на сегашния, който е остарял морално и технологично, заяви Бетина Жотева от СЕМ. Тя припомни, че миналата година е приета нова европейска директива за аудиовизуални медийни услуги, която у нас трябва да се превърне в закон до септември-октомври 2020 г.

По силата на тази директива интернет-сайтовете трябва да се припознаят като електронни медии. Информацията, която идва от сайтовете, е много по-голяма от тази, която идва от телевизиите и радиата, има много хора, които се информират само от интернет, коментира Жотева.

Според новата директива всеки един сайт, който има аудио и визуална информация, трябва да е под контрола на регулаторен орган. Сега не можем нито да наблюдаваме сайтове, нито да пишем закони, каза Жотева. Тя отбеляза и проблем с недостига на финансиране на СЕМ.

Според Тома Биков от ГЕРБ важен е въпросът за отговорността на медиите. "Медиите към този момент не носят достатъчно отговорност. Това не е критика, това е съвет", каза той. Имаме нужда от минимално количество честност, човещина, проверка на новини и информация в интернет, смята той.

Според него политиците носят своята отговорност на няколко нива - през избори, през подаване на оставки, през понасяне на публичен линч. Може би трябва да попитаме колко е високо доверието в българските медии, коментира Биков и допълни, че високият рейтинг на една телевизия например не означава и високо доверието на зрителите към нея. Моят призив е медиите да знаят, че когато се руши доверието в останалите три власти, ще се руши доверието и в тях, а когато една медия не се ползва с доверие, тя спира да е медия, коментира той. Красимир Богданов от Обединените патриоти призова СЕМ да направи мониторинг на медиите, които използват субтитри при предаването на новини, свързани със Северна Македония и да им обърне внимание, че това е крайно неуместно и трябва да бъде прекратено. "Българската наука отдавна е доказала, че езикът, който се говори в Северна Македония, е регионална норма на българския книжовен език. Нещо повече - в една голяма част от съвременните граници на България се използва именно този диалект. Във връзка с това смятам за крайно неуместно централни български медии да продължават да използват субтитри, когато предоставят новини, свързани със Северна Македония", заяви депутатът.

Той отбеляза, че в духа на Договора за приятелство и добросъседство между България и Северна Македония на официални двустранни срещи между представители на двете държави превод не се използва. Богданов призова Министерството на финансите да обърне по-сериозно внимание на бюджета на СЕМ за следващата година, тъй като има необходимост от повече средства. Павел Шопов от ОП отправи критики към някои предавания на БНТ. Според него се правели опити да се докаже, че Русия не ни е освободила.

Според него друго предаване имало за цел да дискредитира българските свещенослужители. В доклада на СЕМ се посочва, че общият обем наблюдение на радио- и телевизионни програми за 2018 г. е в размер на 23 426 часа, от тях за телевизионни програми - 14 938 часа, а за радио - 8488 часа. На пазара на аудио-визуалните медийни услуги работят 112 регистрирани български доставчици, които създават 145 програми. В радиосектора има 60 доставчици на медийни услуги, които имат индивидуални лицензии за доставяне на 84 програми чрез наземно аналогово радиоразпръскване. Все още съществува и кабелно разпространение на радиопрограми, където 23 регистрирани доставчици на радиоуслуги създават 24 кабелни радиопрограми.

От административнонаказателната дейност на СЕМ за 2018 г. е видно, че са издадени 42 наказателни постановления, от тях 38 са обжалвани и са образувани или предстои образуване на дела пред съответните съдилища, 4 не са обжалвани. Постановени са 48 съдебни решения.

Novini.bg
213 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар