ЕСПЧ призова България да не екстрадира грузинец, издирван от Иран

  • 04 април 2019 16:33

  • 420
  • 1
ЕСПЧ призова България да не екстрадира грузинец, издирван от Иран
© Уикипедия

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) поиска от България да не екстрадира арестуван грузински гражданин, издирван за кражба от Иран, където може да бъде наказан с удари с камшик, предаде АФП, цитирана от БТА.

Съдът беше сезиран от грузинеца, заподозрян в Иран, че е откраднал 50 000 евро от обменно бюро в Техеран. Иран се обърна към Интерпол за съдействие при задържането на грузинеца и организацията издаде червена бюлетина. Грузинецът беше арестуван на летището в София през 2016 г. и сега е в български арест. България прие да изпълни искането за екстрадиция, представено от Иран. В него се казваше, че мъжът ще бъде осъден на затвор, ако съдът признае вината му. Иран освен това уверява, че грузинецът няма да бъде измъчван или подложен на нехуманно отношение.

В решението на съдиите от ЕСПЧ, прието единодушно, се подчертава, че иранският наказателен кодекс предвижда телесни наказания в случай на кражба. Така че има риск грузинецът да получи като наказание до 74 удара с камшик. Иран е пропуснал да спомене за риск от такова наказание в искането си за екстрадиция на грузинеца, но трябва да се гледа с предпазливост на уверенията, че няма да има мъчения, дадени от страна, в която подобно отношение е широко разпространено или постоянно, отбелязва съдът.

Той припомня, че иранските власти неотдавна са заявили открито в отговор на доклад на ООН, че смятат удрянето с камшик за законна форма на наказание, която, според тях, е била "зле интерпретирана от Запада като деградираща".

Иран не е подписал конвенцията на ООН срещу мъченията, затова има реален риск за грузинския гражданин да бъде наказан с удари с камшик, посочват съдиите от Европейския съд за правата на човека.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
420 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.04.04 | 19:30

1

Ако сега Българския съд не предаде Грузинеца, ще създаде убежище на Български бандити в Иран. Аз казах.

Добави коментар

Водещи новини