Екатерина Захариева: България и Ливан разширяват сътрудничеството

  • 29 март 2019 13:03

  • 247
  • 1
Екатерина Захариева: България и Ливан разширяват сътрудничеството
© Фейсбук

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на се договори с ливанския си колега Джебран Басил за активизиране на отношенията във всички сфери, сред които икономика, туризъм, образование, взаимни инвестиции, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Министърът на външните работи на Ливан е на първо официално посещение в България по покана на Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на. Двамата обсъдиха целия спектър на двустранните отношения, ситуацията в Близкия изток и възможното завръщане на сирийските бежанци.

„Търговският обмен между нашите две страни расте – за 2018 г. се е увеличил с 20 % в сравнение с предходната година или до 175 милиона долара. И двамата се съгласихме, че това е крайно недостатъчно за възможностите, които имат страните ни. Обсъдихме създаването на съвместна междуправителствена комисия за сътрудничество, която, надявам се, скоро ще даде резултати“, заяви след срещата министър Захариева. Съвместната комисия ще работи в сферата на селското стопанство, туризма, образованието, културата. Двамата се договориха още тази година да бъдат подновени политическите консултации между министерствата на външните работи на двете страни, каквито не е имало от 1996 г.

На срещата бе обсъдена и възможността за създаване на директна самолетна линия между България и Ливан и увеличаване на туристическия поток от Ливан към България. В момента 5000 ливанци почиват у нас през лятото.

Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на изтъкна и добрите традиции, които двете страни имат в сътрудничеството в инженерния сектор. Много български компании от този бранш развиват дейност в Ливан. Добри са и възможностите за сътрудничество във сферата на високите технологии,  образованието и здравеопазването, които могат да бъдат активизирани. Сега у нас работят 50 лекари от ливански произход, 48 ливански студенти се обучават във ВУЗ у нас.

„Имаме много общи неща. България и Ливан се гордеят със съжителството в мир на най-различни религии и етноси. Мисля, че от нас има какво да научи светът“, заяви министър Захариева. Тя подчерта, че Ливан и другите съседни на Сирия държави заслужават благодарност, подкрепа и помощ за приемането на милиони сирийски бежанци. Само Ливан е приютил близо 1 млн. сирийци, прогонени от войната.  Тя припомни, че на конференцията Брюксел III за Сирия преди две седмици в Брюксел международната общност е решила да отдели 6,2 млрд. евро за сирийските бежанци. 80 на сто от тези средства са от Европейския съюз.

И двамата с министър Джебран Басил бяха единодушни, че те трябва да се завърнат в родината си, но когато там има мир и сигурност. „Трябва да създадем условия за завръщане на сирийските бежанци, но това трябва да е придружено от започване на политически процес в страната“, заяви Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

Джебран Басил благодари за поканата да посети страната ни. Той подчерта, че Ливан и България имат много общо – географска близост, култура, история. „Трябва да работим и да укрепваме тези връзки в бъдеще“, заяви ливанският външен министър.

В делегацията му са държавният министър по външната търговия на Ливан Хасан Мурад, високопоставени представители на ливанските министерства на външните работи и земеделието.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
247 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
тази гербераска калинка-шаврантия

2019.03.29 | 13:13

1

си разширява само ануса.ПО ГОЛЕМИ ПОДЛОГИ-ПРЕДАТЕЛИ-ПРЕСТЪПНИЦИ ,НЕ СМЕ ИМАЛИ.

Добави коментар

Водещи новини