Директните преговори за F-16 стартират през май

Очаква се през май да започнат директните преговори за закупуването на американски изтребители F-16 за българските ВВС. Това заяви пред БНР зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който участва в конференция, посветена на 15-годишнината от приемането на страната ни в НАТО.

Той поясни, че САЩ са проучили изискванията от наша страна и тази заявка трябва да бъде анализирана и остойностена. След това трябвало "да се срещат" финансовите възможности, които имаме с това, което ни се предлага. По думите на Запрянов ценовото предложение трябва да мине през Американския конгрес.

„Твърдо до 2024 година ще ги има всички самолети за България, осемте“, прогнозира зам.-министърът. И добави: "Това не само ще освободи България от зависимостта от руско и съветско оборудване, но изборът е стратегически за сътрудничеството със САЩ, което ще продължи десетилетия. Така както предните години САЩ са инвестирали над 300 милиона долара в обучение и отбранителни проекти".

Американският посланик у нас Ерик Рубин посочи от своя страна, че с придобиването на изтребителите, България ще покаже желанието си да играе активна роля като член на НАТО. Рубин се спря и на факта, че страната ни модернизира армията си на фона на много предизвикателства, включително външни фактори като дестабилизиращи действия на други държави, бюджетни ограничения и сложна вътрешнополитическа ситуация.

„Европредседателството на България през миналата година е най-големият успех за държавата, който превърна страната в регионален лидер“, констатира посланикът на САЩ, който е уверен, изтребителите F-16 от последното поколение Block 70 са правилният избор на България, който ще допринесе за революционно модернизиране на въоръжените ѝ сили, опазване на въздушното пространство и изоставяне на руското наследство.

„САЩ стоят до България в трудни времена за региона и колективната сигурност“, декларира в заключение той.

Коментари

  1. 2019.03.26 | 08:06

    БСП ЩЕ ИЗВАДИ КОМПРОМАТ ЧЕ ШЕФА НА ЛОКХИЙД МАРТИН ИМА ЕВТИН АПАРТАМЕНТ ХАХАХАХАХАА

  2. 2019.03.26 | 08:04

    Путин и Десислава не харесват това.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет