Александър Андреев: ЦИК трябва в най-скоро време да обяви обществена поръчка за машинното гласуване

  • 22 март 2019 08:55

  • 363
  • 1
Александър Андреев: ЦИК трябва в най-скоро време да обяви обществена поръчка за машинното гласуване
© Булфото/Архив

Днес президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на ще се срещне с новото ръководство Централната избирателна комисия, а самата тя ще проведе и първото си работно заседание.

Една от точките в дневния ред на заседанието е изборът на говорител, заяви пред БНР настоящият говорител на ЦИК Александър Андреев.

В предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" той посочи, че днес ще бъдат приети основни решения във връзка с работата на самата комисия и следващите ѝ стъпки.

"Един от основните въпроси, които възникват при организацията на тези избори, е именно машинното гласуване, като това е едно от предизвикателствата във връзка и с изменението на Изборния кодекс. Разбира се, предходната ЦИК започна да работи и в рамките на своите правомощия започна работа, за да осигури основа за работа на приемниците и да може окончателно да бъдат оформени документи, свързани с обществената поръчка“, отбеляза Андреев.

Той допълни, че тази поръчка трябва да бъде обявена в най-кратки срокове, за да може да се даде възможност на участниците в процедурата, които биха желали да осигурят съответните машини.

По думите на говорителя на ЦИК машинното гласуване не е свързано само с производство или наемане на въпросните машини, а с всички други дейности, включително тяхното одитиране, сертифициране и много други дейности.

Все пак новата ЦИК е сформирана едва вчера, когато бе и първото ѝ организационно заседание, така че за момента не можем да се ангажираме с конкретни срокове, каза още той.

Андреев подчерта, че няма забавяне в работата на ЦИК, която ще работи пълноценно и максимално бързо, за да може да бъде направено всичко възможно за осъществяването на машинно гласуване така, както е предвидено в ИК.

Последвайте канала на

Novini.bg
363 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
wtf!?!?!??!

2019.03.22 | 10:03

1

кога??!конкретна дата, за да проверим , дали ПАК лъжете?!?!?!?

Добави коментар

Водещи новини