Мая Манолова: Дайте право на гражданите да избират формулата за пенсионирането си

  • 19 март 2019 15:52

  • 1716
  • 9
Мая Манолова: Дайте право на гражданите да избират формулата за пенсионирането си
© Булфото (архив)

Дайте право на гражданите да избират формулата за пенсионирането си. Това казва омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на в позиция по повод промените в Кодекса за социално осигуряване, съобщиха от пресофиса на омбудсмана.

"Като национален омбудсман заявявам категоричната си позиция срещу новата формула за изчисляване на пенсиите, която по данни от Националния осигурителен институт ще ощети над 31% от гражданите, които се пенсионират след 1 януари 2019 г. За този проблем алармирах още през октомври 2018 г. в становището си по проекта за Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване, адресирано до председателя на Народното събрание и председателите на парламентарните комисии по труда, социалната и демографска политика и по бюджет и финанси", казва Манолова.

"В позицията си предупредих, че при изчисляване на размера на пенсиите, с проекта се предвижда да се вземат предвид само доходи след 1 януари 2000 г., вместо от 1997 г., т.е. от момента, когато реално действа електронният регистър на НОИ. По този начин гражданите освен с невъзможността за избор на най-благоприятни години след 1997 г., са лишени и от допълнително още три години осигурителен доход", посочва тя.

"В същото становище настоях всички важни решения и нормативни промени, особено тези, свързани с реформирането на такъв деликатен сектор като държавното обществено осигуряване, да бъдат извършвани по нормативно установения ред, след обществено обсъждане, както и при наличие на предварителна оценка на въздействието", добавя Манолова. 

"От началото на годината в институцията на омбудсмана са постъпили жалби от засегнати граждани по същия проблем, за което своевременно съм сезирала министъра на труда и социалната политика. За съжаление предупрежденията ми не бяха взети предвид и резултатът е налице – силно обществено напрежение, тревога и обострено чувство за погазена справедливост и ограбване на осигурителния доход на гражданите. На този фон предварителните данни на НОИ за "неутрален ефект" от новата формула, въведена "на тъмно", са безпочвени, най-малкото защото тя ще засегне над 31% от бъдещите пенсионери", отбелязва омбудсманът.

"По информация на НОИ през 2019 г. над 67 000 души ще придобият право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, като от тях ощетени с по-ниски пенсии ще бъдат над 31%, или близо 21 000 души. Като решение на възникналия проблем смятам, че трябва да се предостави възможност за гражданите да имат право на избор по коя формула да бъде определен размерът на пенсиите им.  В случай, че не бъдат предприети законодателни промени за разрешаването на проблема, в качеството си на омбудсман ще сезирам Конституционния съд за установяване на противоречието на нормата с Конституцията на Република България", посочва Манолова. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1716 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Бай

2019.03.19 | 18:17

9

Ало , Ало да припомня ;Едни правят стачки други правят пачки - Гиноцит над необвързаните хора със държавността и Групировки нищо не се е променило вече 30г ?-(?::::::::::

Радев

2019.03.19 | 18:03

8

ЗНАЕМ ЧЕ В БЪЛГАРИЯ В МОМЕНТА СА ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ ДАНАКОЗАПЛАТАДЖЙИТЕ И ВЛАСТ ИМАЩИТЕ. ТИЯ ВЗИМАТ ПАРИ ВЪВ ВИД МНОГО СКЪПО ТРУДОВО ВЪЗНАГРАОДЕНИЕ!!! КРАДЪТ И ЛЪЖАТ ЯКО. СЕГА ПЕНСИОНЕРИТЕ С ПЕНСИИКИ ПОТ ПРАГА НА БЕДНОСТ В БЪЛГАРИЯ СА ИМ БИЛИ ПРОБЛЕМ! АИДЕ НА ИЗБОРИТЕ ПОВЕЧЕ ТАКИВА НА ПЕИЗАЖА ДА ГИ НЯМА ЧЕ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ОСТАНЕ С ЖИТЕЛИ 3,4 МИЛИОНА ЗАРАДИ ТАКИВА.

Не може кой как иска да се пенсионира

2019.03.19 | 17:38

7

важното е СДС да спечели от всеки пенсионер, пенсионен фонд Доверие показва как се прави това.

мая манолова

2019.03.19 | 17:24

6

само вдигам шум и замазвам след другарите.....

бай Симо

2019.03.19 | 16:32

5

Изключително нагла кюстендилска крадла е Манолова!!!

2019.03.19 | 16:10

1

Какво начение има формулата? Все тая! За 10 години тук в Калифорния ще взема една яка пенсия дето вие за 47 години стаж не може и да я сънувате! Малоумници нещастни!

АЗ от народа

2019.03.19 | 16:24

4

Твоите роднини ,приятели съученици и познати са там.
И мойта от Илиной няма да е по-долу от твойта,но да помислим как може да помогнем.
КОСТАДИН КОСТАДИНОВ
ПАРТИЯ " ВЪЗРАЖДАНЕ "
ГЛЕДАЙТЕ ГО В " Ю ТЮБ "
И РАЗПРОСТРЯНЯВАЙТЕ.
БЪЛГАРИЯ ЩЕ Я ИМА! !!

АТИЛА

2019.03.19 | 16:23

3

ДА АМА В КАЛИФОРНИЯ СЕ БАЧКА! ТУК КЛАТИМЕ ВЛАКА ВСЕ ЕДНО СЕ ДВИЖИ!!!

2019.03.19 | 16:20

2

ПО-ДОБРЕ ДА ДАДЕМ ВЪЗМОЖНОСТ НА ГРАЖДАНИТЕ ДА СЕ РАЗПРАВЯТ СЪС СОЦИАЛИСТИЧЕСКИТЕ КУРВИ

Добави коментар

Водещи новини